На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум

...
На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум
Коментари Харесай

Православната църква чества паметта на Св. Наум

На 20 юни православната черква празнува паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и сателит на св. Климент Охридски.
Имен ден имат всички с имената Бисера, Бисер, Наум.
Преподобни Наум е умрял на 23 декември, само че този ден е част от постите и по тази причина Охридската епископия дефинира 20 юни като ден за тържествени празнувания. Наум бил българин от благороден жанр, само че изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да популяризира делото им. Според източници той бил брат на Климент – съгласно някои нравствен, а съгласно други и биологичен. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространението на християнството, напомня БГНЕС.
След гибелта на Методий, Наум пристигнал в България и се трансформирал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Наум е измежду основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи сред 886 и 893 година След като Климент Охридски е назначен за свещеник на Дрембица през 893 година, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този интервал той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум умрял в 910 година, откакто приел монашеско пострижение директно преди гибелта си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР