На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети

...
На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети
Коментари Харесай

Отбелязваме големия християнски празник Илинден

На 20 юли Българската православна черква уважава паметта на свети оракул Илия – един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в единия Бог.

Християнската черква го назовава още от древността " Пророк и предсказател на великите Божи каузи ", " Ангел в плът " и " Предтеча на Второто Христово Пришествие ".

Старозаветният оракул Илия живял към 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, татко му получил привидение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите:

" Не пердах се, твоят наследник ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч ". Това изяснява и името на оракул Илия, което значи Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали респект към неговата нравствена извисеност и духовна непосредственост с Бога. И до през днешния ден стъпките му в Палестина се считат за осветени от силата му.

Денят на свети оракул Илия е измежду най-почитаните от българския народ празници. Няма черква в страната, в която да не се отслужва тържествена света литургия.

Много от православните храмове у нас, изключително в Югозападна България, носят името на оракул Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му застъпничество. Вярващите почитат светеца, който е настойник на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Заради силата, която имал, нашият народ го назовава Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В националните показа той препуска по небето със златна каляска, от която изпраща огнени стрели.

В българския национален календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на беритба и вършитба.

На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, тъй като свети оракул Илия е техен настойник.

На Илинден селските стопани у нас вършат молебени за дъжд, а в обособени райони в България в деня против празника се прави и обредното преследване на дракон – знак на сушата.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР