На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик

...
На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик
Коментари Харесай

Празник е! Красиви имена да почерпят

На 20 септември православната черква уважава паметта на Свети великомъченик Евстатий .

Преди приемането на християнство то Евстатий носел името Плакида и бил учтив в етническите обичаи. Но след време осъзнал, че тези обичаи са неверни и приел християнство то със брачната половинка си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото семейство било подложено на тествания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в мизерия. Евстатий схванал, че приятелите му били до него единствено поради благосъстоянието му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а по-късно синовете му се изгубили в пустинята. И по този начин Евстатий останал самичък и бил заставен на прави тежък труд. Но макар всички тествания Евстатий останал правилен на вярата.

След 15 години Евстатий още веднъж бил извикан от императора, походът приключил с триумф и Плакида бил провъзгласен на основен пълководец на цялата войска. След това той разкрил измежду двамата бойци синовете си. На едно празненство пък той разпознал в една от слугините брачната половинка си и цялото семейство се събрало дружно.

Но насладата им била къса, защото пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че от дълго време е приел християнство то. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те умряли.

Телата им били заровени от праведни християни и чудотворните им мощи през днешния ден се намират в базиликата „ Свети Евстатий “ в Рим.

Имен ден честват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати. Името Евстати има гръцки генезис и значи устойчив, строен.

Желаем здраве, триумфи и благополучие!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР