На 20 ноември Айелет и Моше Само направиха емоционални посещения

...
На 20 ноември Айелет и Моше Само направиха емоционални посещения
Коментари Харесай

Израелски герои даряват органите си, спасявайки десетки след смъртта си

На 20 ноември Айелет и Моше Само направиха прочувствени визити в болница " Бейлинсон " и Детския медицински център " Шнайдер " в Петах Тиква. Те отидоха да се срещнат с двама от получателите на органите на починалия им наследник Йехонатан.

След като сержант Йехонатан Само от парашутните войски на ЦАХАЛ умря на 10 ноември от пострадвания, получени по време на сражения с Хамас в централната част на линията Газа, родителите му се съгласиха да дарят сърцето, белите дробове, бъбреците и елементи от черния му дроб.

Органите му бяха трансплантирани на шестима души в четири израелски лечебни заведения.

" Чувстваме се смазани, само че съзнанието, че сме създали живота на други хора вероятен, ни крепи ", споделя Айелет Само.

Имената на всички бойци от ЦАХАЛ, които са паднали във войната, почнала с опустошителното нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври, са оповестени в новините. Не всички истории за даряване на органи след гибелта им обаче се оповестяват обществено.

Рутинно всички фамилии биват питани дали са подготвени да дарят органите или тъканите на своя непосредствен. Ако фамилията се съгласи, то подписва нужните документи, а лекарите дефинират кои органи и тъкани са подобаващи за трансплантиране.

Някои от случаите на донорство са били споделени със здравните кореспонденти от лечебните заведения и Националния център по трансплантации.

Директорът на Националния център за трансплантации доктор Тамар Ашкенази разясни, че органи могат да се вземат единствено от хора в мозъчна гибел. В случая с ранените бойци това нормално се случва, когато те са откарани в болница дишащи, със сърцетуптене и мозъчна активност, само че макар всички старания на медицинския личен състав не оцеляват.

" Мозъчната гибел може да настъпи часове, дни или седмици след раняването на индивида ", споделя Ашкенази.

Ако ранен боец дойде в болница мъртъв от прекъсване на сърдечната активност, може да е допустимо да се вземат неговите телесни тъкани. Те включват кожа, кости, сухожилия, сърдечни клапи и роговици. За разлика от по-големите органи, взети от човек в мозъчна гибел, които би трябвало да бъдат трансплантирани незабавно, тъканите могат да бъдат съхранени в банка за по-късна приложимост.

" Дали тъканите на боец, който идва в болница в сърдечен арест, могат да бъдат взети или не, зависи от това какъв брой дълго е бил мъртъв и от типа на пострадванията, които е получил ", изяснява Ашкенази. " Някои фамилии желаят да знаят какво е било взето, а други - не. Някои трансформират мнението си и питат по-късно. "

Координаторите по трансплантации в израелските лечебни заведения постоянно ревизират дали някой на възраст 17 или повече години има карта ADI, която демонстрира, че се е записал като донор на органи. Въпреки че към фамилията на умрелия постоянно се прави питане, знанието, че техният непосредствен се е записал като донор на органи, нормално играе роля в решението им.

" Наскоро посетих едно семейство по време на печал. Майката плачеше, само че ми сподели, че сълзите ѝ не са тъжни. Каза, че е прочувствена поради обстоятелството, че синът ѝ е могъл да избави други хора след гибелта си. " - споделя Ашкенази.

Бяха оповестени историите на трима бойци от ЦАХАЛ, които са починали в актуалната война и чиито фамилии са се съгласили да дарят органите им, с цел да спасят живота на други хора.

Сержант Амичай Рубин

Сержант Амичай Рубин, 23 година, служи в бригада " Голани ". На 7 октомври той е командирован покрай границата с Газа. Когато " Хамас " обстрелва позицията им, той и другарите му бягат към укрепена постройка. Разполагайки единствено с персоналното си оръжие, Рубин е бил един от първите, които са се присъединили в противодействието против офанзивата на терористите, убивайки доста от тях и спасявайки сътрудниците си.

По време на борбата Рубин е прострелян в крайници и повален на земята. Въпреки това той продължава да се бие, само че няколко минути по-късно е прострелян в главата, като патронът попада в мозъка му. Продължава да се бие още 20 минути, до момента в който не припада.

Рубин и сътрудниците му бойци са евакуирани от бойното поле след шест часа под обстрел. Той идва в безсъзнание в медицинския център " Хадаса " в Айн Керем и макар напъните на медицинския личен състав да го избави, умира на 10 октомври.

Семейството на Рубин помолило органите му да бъдат дарени, с цел да се спасят човешки животи. Белите му дробове са трансплантирани на 70-годишен мъж в болница " Бейлинсън ", черният му дроб - на 23-годишен мъж в болница " Ичилов ", един дял от черния му дроб - на 8-годишно момче в Детския медицински център " Шнайдер ", единият му бъбрек - на 29-годишна жена в " Бейлинсън ", а другият бъбрек - на 7-годишно момиче в Медицински център " Рамбам ".

Капитан Рой Нахари

Капитан Рой Нахари, 23 година, офицер от парашутните елементи, беше тежко ранен на 9 октомври по време на интервенциите за завладяване и запазване на кибуц Кфар Аза от терористите на Хамас.

Нахари е докаран в медицинския център " Сорока " в Беершеба. Въпреки напъните на лекарите да го спасят, мозъкът му е разгласен за мъртъв. Той е трансфериран с хеликоптер в болница " Бейлинсон " в Петах Тиква, където органите му са взети за даряване.

Сърцето му отива при 63-годишен мъж в Медицински център " Шеба ", белите му дробове - при 72-годишен мъж в " Бейлинсон ", черният му дроб - при 44-годишна жена в " Бейлинсон ", единият му бъбрек и панкреасът - при 29-годишен мъж в " Ичилов ", а другият бъбрек - при 61-годишна жена в Медицински център " Хадаса ".

" Знаехме, че Рой щеше да желае да подари органите си, с цел да избави други хора. Въпреки извънредно сложното решение, ние взехме решение да го вземем ", споделя майката на Нахари - Айрис.

Старши сержант Шохам Бен Харуш

Старши сержант Шохам Бен Харуш, 20 година, служи в бригада " Нахал4. Той е тежко ранен на 7 октомври, до момента в който се бори с терористи наоколо до поста си в Керем Шалом, като им пречи да доближат до близкия едноименен кибуц.

Бен Харуш е откаран за лекуване в медицинския център " Хадаса " в Ейн Керем, Йерусалим, само че макар напъните за спасяването му, на 26 октомври е оповестена мозъчната му гибел.

След като е получено единодушието на фамилията му, сърцето му е трансплантирано на 48-годишен мъж, белите му дробове - на 59-годишен мъж, а бъбрекът - на 57-годишен мъж - всичко това в Шеба. Черният му дроб отива при 61-годишен мъж в Хадаса, а другият му бъбрек - при 69-годишна жена в Бейлинсон. Бащата на Бен Харуш Илан споделя: " Имах подозрения по отношение на даряването на органи.Разкъсвах се сред значимостта да се избави живот и възприятието, което ми споделяше: " Не докосвай момчето ". Когато обаче Илан Бен Харуш чул от брачната половинка си, че синът им ѝ е споделил, че желае да бъде донор на органи, решението му станало изрично. " Разбрах, че [Шохам] вижда оттатък това, което аз виждах, и се съгласих с неговото решение. Знанието, че е избавил животи, ни дава разтуха наред с огромната болежка. " - споделя той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР