На 20 април, по стар стил, през 1876 г. избухва

...
На 20 април, по стар стил, през 1876 г. избухва
Коментари Харесай

Във Варна беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание

На 20 април, по остарял жанр, през 1876 година избухва Априлското въстание против Османското господство в България. Бунтът избухва прибързано в Копривщица и е проведен от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че въстанието несполучливо, то съставлява самобитен връх на българското националноосвободително придвижване.Според българската историография, починалите по време на въстанието са към 30 000 души.Официалните празнувания на годишнината са планувани за 1 май.
Във Варна с общоградско честване беше маркирана 142-рата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. Представители на другите управляващи и жители сервираха цветя пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина.С почетен канаул пред паметника на Бенковски в морската градина във Варна бе почетена паметта на жертвите от Априлското възстание:  " От него стартира по-нататъшното развиване на българското избавление. Възхищавам се на бойците, на военнослужещите ".
С едноминутно безмълвие присъстващите се поклониха пред паметта на героите. С боен обред бяха положени венци пред паметника на Бенковски. Българинът, управлявал Хвърковатата чета и умрял за свободата. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР