На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до

...
На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до
Коментари Харесай

Записвания в гимназиите след второ класиране – до понеделник

На 20, 21 и на 24 юли, от 08:00 до 18:00 ч., възпитаници, класирани на втория стадий при приема след седми клас би трябвало да се запишат с истинските документи в съответните учебни заведения, в които са признати от осми клас, оповестяват от Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град.

Учениците, които не се запишат, не резервират местата си. Тези места ще бъдат оповестени като свободни за третия стадий на 25 юли.

От РУО в София-град припомнят, че при класиране учениците с еднакъв бал се одобряват и в случай че надвишават оптималния брой възпитаници за паралелката. Съгласно член 59 от Наредба 10 от 1 септември 2016 година на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в учебното обучение обаче, балът се смята за еднакъв, когато са безусловно равни следните индикатори – това е сборът от резултатите от националното външно оценяване; сборът от оценките от балообразуващите образователни предмети, превърнати по канара в точки; средноаритметичната оценка от оценките по образователни предмети, изучавани в седми клас в раздел А на образователния проект – български език и литература, непознат език, математика, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, от свидетелството за приключено главно обучение, превърнати по канара в точки.

Ако по един от индикаторите има разлика в дадената паралелка, се класира ученикът с по-високия индикатор, прецизират от РУО в София-град.

Българска телеграфна агенция осведоми през вчерашния ден, че второто класиране за банкет след седми клас към този момент е оповестено и учениците могат да ревизират в кои гимназии са признати, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Общо 5010 възпитаници са класирани на втория стадий за банкет в гимназиите след седми клас в София, от тях 329 са некласирани на първия стадий. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Ваня Кастрева – шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град.

Тя заяви, че некласирани на втория стадий са 968 възпитаници, от които 784 са от София и 184 са от страната.
Подалите заявление за присъединяване във втория стадий на класирането са общо 4640 възпитаници.

Класираните 5010 възпитаници би трябвало да се запишат сред 20 и 24 юли, с цел да не изгубят мястото си в гимназиите от осми клас. Тези 968 възпитаници, които не са се класирали, би трябвало да подадат заявление за присъединяване в третия стадий на класирането, само че то е безусловно без значение, изясни доктор Ваня Кастрева. Тя предизвести, че учениците, които не се удовлетворени от второто си класиране, би трябвало добре да преценяват дали ще вземат участие в третото класиране, тъй като то е рисково и не се знае какъв брой свободни места ще има, а те може да са единични бройки в някои паралелки.

На 12 юли излезе първото класиране за банкет в гимназиите от осми клас. Тогава Софийската математическа гимназия (СМГ) „ Паисий Хилендарски “ още веднъж беше с най-голям най-малък бал за кандидатстване след седми клас в столицата – 484,550 точки от най-много 500 точки.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР