На 2 юни отдаваме почит на големия поет и революционер

...
На 2 юни отдаваме почит на големия поет и революционер
Коментари Харесай

Посолството на Украйна: Христо Ботев играе голяма роля за украинско-българските връзки

На 2 юни отдаваме респект на огромния стихотворец и бунтовник Христо Ботев, който играе огромна роля за украинско-българските връзки, другарство и съдействие. Това написаха от посолството на Украйна у нас във връзка 2 юни - Деня на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

Животът на Христо Ботев през днешния ден е образец за родолюбие и неговото дело се учи във всички български учебни заведения в Украйна, пишат от посолството.

Днес Ботевите думи " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира... " получават нова новост за украинските и българските родолюбци, означават оттова.

От посолството напомнят, че Ботев получава образованието си във Втора гимназия в Одеса, със подпомагане на Одеското българско сдружение. Именно в Одеса се появява неговото стихотворение " Майце си ". След това той продължава да работи като преподавател в българското село в Южна Украйна Задунаивка, където се намира мемориалният музей " Христо Ботев ", показват от посолството и бележит, че монументи в памет на Ботев има в украинските градове Одеса, Измал, Арциз и селата Задунаивка и Ботево.

" Духът на Ботев е с народите на България и Украйна! ", допълват от посолството.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР