На 2-ри октомври се навършват 77 години от обесването на братята

...
На 2-ри октомври се навършват 77 години от обесването на братята
Коментари Харесай

Д-р Караиванов и кандидати за общински съветници от БСП за България почетоха саможертвата на братя Пачови

На 2-ри октомври се навършват 77 години от обесването на братята антифашисти Пантелей и Лазар Пачови. По този мотив доктор Емил Караиванов - претендент за кмет на Асеновград дружно с претенденти за общински съветници и граждани почетоха саможертвата на братя Пачови. На паметната плоча в градинката пред някошната им родна къща в града се събраха значително асеновградчани, пристигнали да изразят своето поклонение пред саможертвеното дело и всеотдайността на братята антифашити в битката против фашизма.

В думите на водещата възпоменателния протест Ваня Гераксиева и в словото на Ива Чавкова – ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия - бяха споделени едни от най-съкровените текстове от предсмъртните писма на двамата братя, адресирани до другарите и дребния наследник на Лазар. Разказани бяха и мемоари за живота и битката им против фашизма, за залавянето им и нечовешките изтезания, на които са били подложени в пандиза.
" Времето ни отдалечава от техните последни мигове. Но те остават непознати на гибелта. Защото няма нищо по-свято и по-достойно от това, да защитиш най-голямата истина – обществената, политическата, националната и духовната независимост ”, сподели прочувствено минути след митинга доктор Емил Караиванов. Освен претендентът за кмет на община Асеновград и претенденти за общински съветници от коалиция „ Българска социалистическа партия за България ”, на поклонението през днешния ден участваха и членове на Българския антифашистки съюз и голям брой жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР