На 2 ноември 1917 г. британският министър на външните работи

...
На 2 ноември 1917 г. британският министър на външните работи
Коментари Харесай

Къде са корените на омразата между евреи и араби?

На 2 ноември 1917 година английският министър на външните работи написа на лорд Ротшилд – началник на английската еврейска общественост, за изпращането на писмо от 67 думи до ционистката федерация на Англия и Ирландия, с което афишира, че „ държавното управление на нейно величество поддържа основаването в Палестина на народен дом на еврейския народ “.

На 14 май 1948 година Давид Бен Гурион, началник на „ еврейската организация “ разгласи основаването на страната Израел. Американският президент Хари С. Труман признава новата страна същия ден. Декларацията за основаването на страната Израел е оповестена на 14 май 1948 година в Тел Авив, Палестина. Декларацията афишира основаването на Еврейска страна в Ерец, Израел под името „ Държава Израел “, след приключването в среднощ на същия ден на английското ръководство в Палестина.

Обявяването на декларацията за самостоятелност провокира първата Арабско-Израелска война от 1948 година, която докара в 1948 година до изключването на Палестина.

Според еврейски източници следи от историята на Израел можели да се намерят чак до желязната епоха. Аз не съм експерт в тази област, само че това е прекомерно претенциозно изказване, с цел да му допускам. То е по-амбициозно даже от претенциите на македонските ни съседи за произхода на техния език и страна.

Между 1896 и 1948 година стотици хиляди евреи се преселват от Европа в тогавашната Палестина, ръководена от Англия.

На 29 ноември 1947 година 2000-годишната им огромна фантазия става действителност. На този ден Общото заседание на Организация на обединените нации приема резолюция 181 с която утвърждава проект за делене на Британския мандат на две държави- еврейска и арабска.

Държавата Палестина е отчасти приета в Близкия изток. По решение на Организация на обединените нации тя претендира за територията на Западния бряг на река Йордан и линията Газа, с източен Йерусалим, който е под фактическия надзор на Израел. Независимостта на държвата е оповестена на 15 ноември 1988 година от Ясер Арафат в Алжир, със столица Йерусалим, Рамалла, с население 4,92 млн към 2021 година

Между двете общности пораждат многочислени военни конфликти през идващите години. По-добре проведените и повече подпомагани от Америка евреи побеждават по-често и последователно лишават все нови и нови територии, отредени от Организация на обединените нации за палестинците. А Организация на обединените нации мълчи.

Общото население на палестинците в региона е 14,3 млн, от които 3 млн. в Западния бряг, 2 млн в линията Газа. Останалите са в Йордания, Израел, Сирия и Египет.

Какво ще стане с палестинските бежанци? Дали еврейските селища в окупирания Западен бряг, които съгласно резолюциите на Организация на обединените нации принадлежат на арабите, ще останат или ще бъдат демонтирани? Дали двете общности би трябвало да си споделят Йерусалим? И най-сложният от всички: дали редом с Израел би трябвало да се сътвори Палестинска страна? Това са част от най-важните висящи проблеми сред палестинците и арабите.

През последните 70 години бяха правени доста опити за сдобряване сред двете общности. Най-близко до триумф беше достигнато при започване на 1990 година със споразуменията от Осло. Отношенията се утежниха още веднъж след убийството на огромния еврейски общественик Ицхак Рабин.

Като корени на вековния спор сред евреи и араби публично се стартират претенциите на всяка от двете общности да основат своята страна върху една и съща територия в Близкия изток. Всяка от тях смята своите причини за верни, а непознатите за невалидни. За страничните наблюдаващи и двете страни евентуално имат някакви учредения. Според историческите обстоятелства причините на никоя от страните не преобладават изрично. Всяка от тях има свои мощни и слаби учредения.

Претенциите на двете общности са в действителност доста комплицирани, с цел да бъдат помирени елементарно. Намесата на огромните страни, на първо място Съединени американски щати и Англия, още повече ги усложняват. Както е известно, през последните 80 години Съединени американски щати диктуват своята позиция на целия свят. С безусловната си поддръжка на еврейската общественост те предизвикват Израел да прави същото по отношение на прилежащите арабски нации и страни.

Има десетки образци за специфичната позиция на Израел в интернационалните връзки под крилото на Съединени американски щати и като член на Организация на обединените нации. Ето единствено един образец. Решенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации са наложителни за всички страни членки. Дори и за непрекъснатите му членове. Но не и за Израел. Съединени американски щати употребяват своето несъгласие в този съвет и не позволяват приемането на решение, осъждащо Израел. Ако инцидентно се допусне такова решение, Израел го отхвърля демонстративно, без да последват наказания от Съвета за сигурност. Всички страни членки на Организация на обединените нации се помириха с това безсрамие. Израел не е извършил до в този момент нито едно решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в случай че не му харесва.

Сегашните безразборни бомбардировки на палестинската линия Газа от Израелската войска и умъртвяването на хиляди почтени в нищо хора, разрушаването на болничното заведение преди десетина дни с към 500 жертви, силовото изселване на милиони палестинци от личната им зема в линията Газа към южната израелска пустиня, лишаването на 2-3 милиона палестинци от ток, вода, храна и медикаменти, са военни закононарушения по интернационалното право, само че Световният съд и международната общественост си затварят необятно очите.

А за десетократно по-малки нарушавания или даже при липса на нарушавания на съветската войска в Украйна, ги афишират с лека ръка за военни нарушители, включително и президента Путин. Твърде меко е да се каже, че това са международни върхове по произвол на Световния съд и на някои западни държавни управления.

При изключителната компликация да се реализира някаква договореност сред евреи и палестинци, Израел прибегва постоянно до военни средства, като употребява най-жестоки принадлежности. Най-арогантни в това отношение са евреите, подпомагани интензивно от Америка от десетилетия.

Израелските ръководители декларират, че тяхната идна сухопътна военна интервенция в линията Газа няма да има аналог по своята свирепост в предишните десетилетия. Смята се, че Израел има някаква тактика за влизането си в Газа за заличаване на Хамас и за равнене на територията на Ивицата Газа със земята., т.е. за цялостното й разрушение, само че няма такава тактика за излизането си от там.

А дават ли си сметка за следствията. Това ще породи още по-голяма ненавист сред евреи и араби в региона, а също в Иран, Русия, в доста европейски страни и в Китай.

Ръкводителите на Америка би трябвало да проучват грижливо случилото се в пленарната зала на Организация на обединените нации на 20 октомври тази година, където делегатите стават на крайници и обръщат тил на говорещата дама - представителят на Съединени американски щати. Това е невиждано наказание на Съединени американски щати от международната дипломация. А показват ли си какво може да стане по света в случай че сухопътното настъпление на израелски войски и кръвопролитието се случи през идващите дни в Газа.

Спомнете си какво стана с 500-те жертви в разрушената болница в Газа преди няколко дни. Ръководителите на Египет, Йордания и Абас от Западния бряг отхвърлиха да отидат на уговорената среща с президента Байдън, дошъл там за задачата. Кралят на Саудитска Арабия остави държавния секретар на Съединени американски щати Блинкен да го чака 6-8 часа за уговорената в Риад среща. Египетският президент ген. Сиси и крал Абдула също отхвърлиха да се срещнат с Байдън. Това не се е случвало в никакъв случай. Посещението на президента Байдън в Израел се смята за неуспех. Освен в случай че Байдън е дал право на Нетаняху да работи свободно, като ползва най-жестоки средства. Ако това се удостовери в целия свят ще се натрупа още по-голяма ненавист против Америка.

През последните години Америка стана известна с отделяните големи средства за поощряване на войните по света. Забележете – на войните, а не на мира и спокойствието. Със завръщането на Президента Байдън във Вашингтон от визитата му в Израел, на 20 октомври беше оповестено, че той предлага да се заделят нови 106 милиарда $ за военно подкрепяне на Израел, Украйна и Тайван, а по-късно беше добавена и границата с Мексико. Все за война, а не за икономическо, обществено и културно развиване.

Премиерът на Израел Нетаняху афишира, че задачата му в този момент е да унищожи Хамас. Познавачите на региона настояват, че това не е допустимо. Да допуснем, че избият сегашните ръководители на Хамас, само че ще се родят нови, още по-умни, по-изобретателни и по-агресивно настроени против евреите, до момента в който не им върнат отнетата от Израел тяхна земя, включително и линията Газа.

А Нетаняху в този момент ги изселва от там и ги праща силово в южната пустиня. Кой заслужен народ би се примирил с такова робско отнасяне. Както до в този момент, задачата на палестинските ръководители е и ще бъде – независима палестинска страна, както е одобрено и от Организация на обединените нации преди доста десетилетия, а не изгнание в южната пустиня. Известният политически анализатор Майкъл Мур написа „ злото не се побеждава със зло “. Наистина е по този начин.

Голяма част от непознатия бизнес се изнася от Израел. Настъпва завършек на туризма. Хиляди американски евреи също се изнасят от Израел. Това вършат и доста хора от други страни.

Израел към този момент не е безвредна страна. Самите израелтяни са на път да го проумеят, откакто към този момент с десетилтия от частични триумфи не могат да пречупят палестинците. Израел би трябвало да търси мир и спокойстве с тях, а не да поддържа връзка с езика на силата, заканите и бомбите. Очевидно, Израел би трябвало да върне отнетата от палестинците земя и да одобри основаването на фактически самостоятелна палестинска страна.

Очаква се, че след вероятно заличаване на Хамас, което експертите от региона считат за невероятно, ситуацията ще се усложни. Сочат че подземен в тази линия има повече военни уреди, някои 60 метра дълбоки, в сравнение с земята. Близо половината от популацията е на възраст до 14 години и е възпитавано в несклоняем героичен дух. Познавачите приказват за доста мощната обществена и просветителна политика и процедура на държавните управления на Хамас, избирани да ръководят страната. При доста мощни провали върху Хамас се чака бързо активизиране против Израел на Хизбула от север в Ливан, на Турция, на Иран, на някои от страните от Залива.

Не е изключено сегашният спор сред Израел и Хамас да прерастне в отчуждение сред Израел и някои от неговите съдружници на Запад. Обективните задгранични медии оповестяват за доста антиамерикански и антиеврейски шествия. Съобщават, че в Лондон са взели участие към 100 хиляди души.

Официалните управляващи в Америка, Европа и още някои страни към момента симпатизират на Израел, без значение от обстоятелствата,особено през последните 50-60 години. Големи нарушавания и даже закононарушения на еврейската общественост по отношение на арабите се оставят умишлено незабелязани и ненаказани от влстите. А най-малките нарушавания на арабите и изключително на палестинците се рзгласяват, раздуват и санкционират. Често пъти се изобретяват и неистини, към които се раздува огромна шумотевица. Такъв е казусът с най-вероятно измисленото разрушение от палестинците на болничното заведение в Газа преди седмица, с към 500 жертви.

Аз не позволявам палестинското управление да умъртви умишлено 500 свои съратници, другари, родственици и приятели, които сега може да са се лекували или окривали там, с цел да ги припише на евреите. Това важи и за оповестеното непоносимо решение за отнемане на към 2 милиона души в Ивицата Газа от вода, храна, медикаменти. То важи и за решението на израелското управление за наложително изселване на към два милиона палестинци от тяхната родна земя в Газа, в южната пустиня на Израел. Назад в годините има стотици сходни жестокости на евреите по отношение на палестинците, които естественият мозък не поема. Те обаче не се разгласяват.

Ако проучим историческите обстоятелства през последните 80-100 години ще забележим, че и двата народа (евреи и араби) са си нанасяли взаимно най-жестоки вреди. Същевременно и двата народа са третирани от формалните управляващи на Запад и от други етнически групи като непотребни хора, като мъченици, които нямат право да населяват тази земя.

Палестинците, обаче са повече страдали мъченици. При това, огромна част от техните премеждия са им породени от евреите, изключително по времето и след Втората международна война. Така, както фашистите на Хитлер на времето преследваха евреите, в този момент евреите злодействат по същия метод по отношение на палестинците. От там и омразата на палестинците по отношение на евреите. Тази ненавист не е измислена от нищото. Палестинците не ненавиждат по природа, а по насила, с цел да отмъщават за нанесените им обиди, вреди и ужасни премеждия. И изключително значимо – за отнетите им родни земи. За лишаването им от правото за своя страна. Техните западни другари не желаят да схванат тази жестока истина.

Ако Иран бъде атакуван от Америка цените на петрола ще скочат незабавно, тъй като Иран ще затвори Ормузкия проток. Тогава 60% от търговията с нефт по море ще бъде блокирана. Това ще има доста тежки последици за света.

Ако Израел влезе в Газа със сухопътна интервенция ще понесе огромни жертви. Това твърди някогашният офицер от разузнаването на Съединени американски щати Сект Ритър.

Видни американски експерти в тази област настояват, че при разширение на войната с Иран и други арабски страни опциите да се помогне на Израел не са огромни. А 10 милионният Израел ще понесе доста огромни жертви. Ще загинат и доста цивилни. Ще бъде унищожена изцяло гражданската инфраструктура на линията Газа. Какви ли ще бъдат отзивите на международната общественост в случай че това бъде направено!

Преобладаващата част от Запада в този момент пасува. Вълнува се повече Третият свят, Китай, Русия. Западните политици се преструват, че не виждат безобразията на Израел, които са основните причинители на вълненията на палестинците.

Има някои съмнения дали арабският свят ще бъде задоволително деен, като изключим обществените заявления и шествия. Други експерти по региона чакат по-мощно надигане в арабския свят. Очаква се и по-силна интервенция на Хисбула с Иран.

Добре осведомени хора настояват, че подземията в Газа са планувани и издигнати от злосторен убития от американците на едно Иракско летище с насочвана от надалеч точна ракета преди няколко години ирански военачалник Сюлеймани.

При вероятно надигане на арабския свят и евентуалните огромни жертви на Израел при сухопътна интервенция в Газав, съгласно някои експерти в тази област, това може да се окаже последната война на дребния Израел.

Съдбата на пленниците и особно на американските пленници, ще играе значима роля в идващите събития. Ако идните дейности на Израел в Газа са доста жестоки ще има доста жертви и сред техните военни. Много ще са жертвите и сред палестинските цивилни, изключително сред пленниците – американци. Това ще аргументи мощно възмущение в Америка и Европа, че не е направено нужното за тяхното избавяне. Майкъл Мур споделя „ Злото не се побеждава със зло “. Освен това, за първи път от незапомнени времена в плен са израелтяни, освен това военни. Някои от пленените израелски генерали са пленени по спално долни дрехи. Всяка акция за освобождение на израелски пленници е обречена.

При четенето на формалните описания на предишните спорове сред евреи и араби, в множеството случаи откриваме, че причинителите са араби, а жертвите са евреи. От по-обективните описания на предишните събития може да се откри, че причинителите са от двете страни. Кои доминират, мъчно ми е да заключа. Може би са почти равни. Като се има обаче поради, че богатите и авторитетни хора съвсем постоянно са преобладавали в еврейската общественост, а и те са имали най-големите и най-влиятелни медии, можем да се съмняваме в обективността на историческите документи, които се демонстрират на простолюдието.

Затова отговорността за сегашните спорове не трябва да се хвърля произволно  единствено върху палестинците, както може да се откри от писаните документи. Най-вероятно тя е взаимна. Тази ненавист се предизвиква от общите им врагове, с цел да могат по-лесно и по-дълго да ги потискат и да водят война между тях. Дълбоко незаслужено обаче е, че общите им врагове преднамерено стоварват по-голямата част от виновността върху арабите. Това се прави изключително преднамерено от десните управници в Америка и Европа и от техните медии. А директно или индиректно евреи имат огромна част от най-големите и най-модерните медии по света.

Смущават и обществените изказвания на ръководителите на Израел. Там доминират заканителните изречения за заличаване на врага “. „ Той няма право да съществува. “ „ Израел е подготвен да води война до цялостното заличаване на Хамас. “ „ Не може да става и дума за договаряния с него. Още по-малко на равни начала. “ „ Израел е подготвен да води война до цялостното заличаване на Хамас. “ Това не е език за помиряване. Такъв език единствено подхранва омразата и войните сред двете общности-

И още нещо. Първо: В Съединени американски щати има към 8 млн. евреи. Те са един от най-влиятелните етноси там. В най-големите и най-влиятелните компании има еврейско лоби. Над 130 евреи в Америка са мултимилиардери. Поне 20 от тях управляват над 200 милиарда активи.

Питам се: ние българите – най-бедните в Европа, толкоз ли сме наивни и глупави, че събираме в този момент филантропична помощ за Израел! Симпатиите могат да се показват и по други способи.

Второ: На 20 октомври тази година видях по интернет по какъв начин присъстващите в огромната зала на Организация на обединените нации в Нюйорк станаха прави и обърнаха тил на говорещата сега представителка на Съединени американски щати. Такова знамение не бях виждал до в този момент. Не можех даже да си го показва. Това беше проява за отрицание на американската позиция по събитията в Близкия изток. от международната дипломация Гледах и телевизионните вести на БТv в 19,00 часа и Държавната телевизия в 20,00 часа същия ден у нас. Те резервираха цялостно безмълвие по случилото се събитие в залата на Организация на обединените нации. А тва беше в действителност първо в актуалната истори Очевидно, не желаеха да се каже неприятна дума по адрес на техния популярен нов стопанин. Той може единствено да бъде величаен, само че не и подложен на критика! Такива медии надали оказват помощ на България!

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР