На 2 декември в 2:17 часа корпусът на реактора на

...
На 2 декември в 2:17 часа корпусът на реактора на
Коментари Харесай

Втори блок на Беларуската АЕЦ вече е с монтиран реактор

На 2 декември в 2:17 часа корпусът на реактора на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален архитект и главен реализатор – Групата компании ASE) бе подложен в планово състояние. Това е едно от основните събития в стадия по създаване на енергоблока и насочна точка за началото на монтажа на главното съоръжение на първи силует.

Поставянето се реализира на два стадия. Отначало корпусът на реактора с общо тегло повече от 330 тона, дължина 11 метра и диаметър 4,5 метра бе издигнат на транспортен портал и на специфична вагонетка по релси бе изместен в херметичната зона. После, благодарение на полярен кран, корпусът бе издигнат в централата зала на реакторното поделение и подложен на опорния пръстен в шахтата на реактора.

" Поставянето на корпуса в планово състояние е една от най-сложните интервенции при строителство и изисква огромна акуратност. Тъй като върху опорния пръстен пада цялата тежест, то допустимото отклоняване при съвместяването на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен е до един милиметър ", означи вицепрезидентът по плана за Беларуската АЕЦ на Групата компании ASE Виталий Медяков.

На строителната площадка на централата също бе доставен и транспортният шлюз за Втори енергоблок. Транспортният шлюз е част от оборудването с дълъг цикъл на разработване и е един от главните крупногабаритни и тежки структури на реакторното поделение. Той съставлява 14-метрова цилиндрична камера с диаметър над 9 метра, която херметично се затваря от двете страни. Вратите на шлюза се отварят по ред, като обезпечават херметичността на реакторното поделение. В интервала на употреба на енергоблока транспортният шлюз е детайл на херметичното ограждение и е предопределен за превозване на контейнери с отработено нуклеарно гориво, чохли със свежо гориво и транспортно-технологично съоръжение, належащо за употребата и обслужването на реактора.

Реакторът ВВЕР-1200 е съоръжение от ново потомство с висока продуктивност, продължителност и сигурност. Днес това е най-мощният реактор в Русия. А срокът на употреба на оборудването е 60 години. Проектът за АЕЦ с ВВЕР-1200, по който се построява Беларуската АЕЦ, е един от най-съвременните в света и е от потомство " 3 плюс ", като подхожда на всички интернационалните правила и условия на МААЕ. Главната специфичност на плана е комбинираното потребление на дейни и пасивни системи за сигурност. Използваните в плана решения изцяло дават отговор на постфукушимските условия за надеждността на АЕЦ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР