На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е

...
На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е
Коментари Харесай

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

На 2 декември 1375 година – Българският духовник Киприян е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

Той е роден във Велико Търново. “Откърмен от България, дарен на Русия” – е споделил за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път стартира в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, по-късно отива в Константинопол, а по-късно – в Света Гора. Като духовник на Атон, Киприян се отличава със своя свят метод на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян – “Еуфимия”.

Неговите положителни качества вижда константинополският патриарх Филотей, който притегля инока и го прави свое доверено лице – “приближен монах”. Патриарх Филотей е един от най-енергичните бранители на концепциите на Свети Григорий Палама, провеждащ политика на сливане на всички православни, преустановяване на междуособиците, реализиране на единение в съветската и изобщо в православната черква.

Първото появяване на Киприян в Русия е през 1373 година, в качеството му на патриаршески делегат. Той е разследвал връзките на митрополит Алексий със западноруските църкви. Патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 година Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и взема решение след гибелта на митрополит Алексий, Киприян да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 година, на празника Вознесение Господне, митрополит Киприян е посрещнат в Москва с особена церемониалност. Скоро обаче, през есента на 1382 година, той изпада в недружелюбност и е отхвърлен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 година, когато в Константинопол съборно е несъмнено, че “митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се назовава кир Киприян, който до края на живота си ще заема този пост”. Това решение на патриарх Нил е доказано през февруари 1389 година от неговия правоприемник, патриарх Антоний.

През есента 1390 година, през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприян тържествено влиза в Москва. След 14 години на старания и инциденти, той получава повече, в сравнение с е желал в миналото – митрополит Киприян съумява да сплоти разграничените елементи на Московската митрополия и до самата си кончина я ръководи в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприян е заровен в Успенския събор през 1406 година.

На 1 октомври 2006 година с божествена света литургия, отслужена Успенския събор в Кремъл, беше маркирана 600-та годишнина от гибелта на съветския свети митрополит Киприян Българин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР