На 2.08.2019 г. във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи

...
На 2.08.2019 г. във Верона легендарната дива Райна Кабаиванска получи
Коментари Харесай

Отличиха Райна Кабаиванска с престижна награда

На 2.08.2019 година във Верона именитата дива Райна Кабаиванска получи премията Мария Калас, оповестиха от Нов български университет.

Примата ни е първата чужденка, която взема огромното отличие. Церемонията по връчването е кулминационната точка на събитията от фестивала “Мария Калас”, който се организира под егидата на фондация Арена ди Верона, община Верона и район Венето. Учредената през 2013 година премия се присъжда на италиански създатели в региона на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.

Дебютът на Райна Кабаиванска в най-прочутия в света древен спектакъл е през 1970 година в „ Манон Леско “. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор Натаниел Мерил. През 1997 е последното излизане на Кабаиванска на Арената, заглавието е „ Мадам Бътерфлай “, а диригент е Даниел Орен. Постановката на Бени Монтресор е сътворена само за българското сопрано. 20 000 фенове изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две изключителни дати.

Последният театър е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 година, с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска подвига ръка към небето и споделя: „ Посвещавам го на теб, Мария. “

Сред досегашните лауреатите на премията "Мария Калас " са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и други На церемонията по награждаването учениците на Кабаиванска Рейналдо Дроз и Киара Изотон извършиха арии и дуети от опери на Верди и Пучини.

През септември (10-29.09.) Райна Кабаиванска ще бъде в София за своя 19-ти Международен майсторски клас, проведен от Нов български университет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР