На 19 октомври БПЦ почита паметта на всебългарския небесен покровител

...
На 19 октомври БПЦ почита паметта на всебългарския небесен покровител
Коментари Харесай

Българската църква почита паметта на Свети Йоан Рилски - Чудотворец

На 19 октомври БПЦ уважава паметта на всебългарския небесен настойник – преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Свети Йоан (или Иван) Рилски Чудотворец е български свещеник, най-известният български светец и аскет, настойник на българския народ, патрон и създател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския и първи български будител.

Той е и светията, на който са отдадени най-вече църкви и параклиси у нас.

На този празник се прави литийно шествие към храма с иконата на светеца и осъществявания на песнопения, отдадени на него.

Все повече българи намират пътя до Рилската света обител, до чудотворните мощи на светеца, както и до чудотворната икона на св. Богородица, сподели по БНР игуменът на Светата обител - Адрианополски свещеник Евлогий.

Молитвата е преди всичко, само че трябват и положителни каузи. Добре е да се сещаме за Бога в компликации и тествания, само че още по-добре е, когато нямаме такива, да търсим Неговото благословение, да търсим небесната протекция на св. Йоан Рилски – Чудотворец, добавя игуменът.

" Трябва да бъдем единни. Трябва да се гледа пътя на истината. Вярата може да ни научи да бъдем безпристрастни и да има мир сред нас ", отбелязва още Адрианополският свещеник Евлогий.

" От свое име се апелирам най-горещо българите да бъдат същински християни, да се учат на вярата и от вярата и тогава обществото ни ще бъде умерено, че е изпълнило своя дълг. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР