На 19 август се навършват 184 години, откакто фотографията е

...
На 19 август се навършват 184 години, откакто фотографията е
Коментари Харесай

19 август – Световен ден на фотографията

На 19 август се навършват 184 години, откогато фотографията е приета от Френската академия на науките и изящните изкуства.

На 19 август 1839 година е направено формалното показване на фотографския развой от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското държавно управление купува патента и неотложно го прави обществено притежание.

Фотографията навлиза необятно на потребителския пазар през 1901 година с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 година се появява първият уред " Лайка " с 35 мм черно-бял филм.

Фотография се назовава процесът на основаване на изображения на действителни обекти благодарение на светлината. Терминът произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графо ( " пиша " ).

Опитите за " правене на снимки " датират още от времето на Леонардо да Винчи, само че първата сполучлива фотографска фотография е от 1826 година и е дело на френския откривател Жозеф Нисефор Ниепс.

Той експонирал 8 часа при мощна слънчева светлина, а за фотографска плака употребявал полирана калаено-оловна плочка.

В България художествената снимка е приета за изкуство през 1957 година През 1959 година в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е намерено постоянно и задочно образование по снимка.

Първата съхранена фотография на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка му. Фотографията евентуално е направена от българина Анастас Йованович, считат експертите.

Пионерите фотографи, сложили началото и разпространявали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

От 1993 година фотографията стартира да се учи като обособена компетентност в катедрата " Филмово и телевизионно операторство и снимка " на Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР