На 19 август 2022 г. Военновъздушните сили на САЩ наградиха

...
На 19 август 2022 г. Военновъздушните сили на САЩ наградиха
Коментари Харесай

Разработката на изтребител от шесто поколение в САЩ се провали. Как да се усвояват бюджетните милиарди?

На 19 август 2022 година Военновъздушните сили на Съединени американски щати наградиха пет водещи американски аерокосмически компании с по 975 милиона $ за създаване на мотори за переспективен изтребител от шесто потомство. Договорите бяха предоставени на General Electric, Pratt & Whitney (в партньорство с Raytheon Technologies ), Boeing, Lockheed Martin и Northrop Grumman. Договорите включват създаване, конструиране и тестване на прототипи на мотори и са годни до 2032 година

Пет колоса на военно-промишления комплекс ще разработят на конкурентна основа обещаващ мотор за изтребител от шесто потомство. Адаптивен или другояче казано триконтурен турбореактивен мотор, който доста уголемява опциите на бойните самолети, е разработван от General Electric Aviation и Pratt & Whitney в продължение на 15 години. Миналата пролет GE Aviation разгласи, че тестванията на новия мотор са завършили сполучливо. Твърди се, че по време на тестванията моторът е посочил характерности, съответстващи на заложените параметри на стадия на планиране.

В началото на август тази година обаче стана известно, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати са се отказали от тези мотори, макар че и двете компании мощно показаха несъгласието си с сходно решение.

Само за няколко дни беше оповестена нова стратегия за създаване на адаптивен самолетен мотор и бяха готови съответните контракти.

Американските анализатори бяха сюрпризирани, че три от петте компании, на които са предоставени контракти ( Boeing, Lockheed Martin и Northrop Grumman ), в никакъв случай не са разработвали или строили самолетни мотори. Подобно решение може да значи единствено едно: загуба на доверие към General Electric Aviation и Pratt & Whitney, които на вятъра губят време и пари.

Разработването на адаптивен самолетен мотор е част от по-широка стратегия за основаване на изтребител от шесто потомство ( NGAD ). Тази стратегия, по мнението на самостоятелни военни анализатори, също не вдъхва оптимизъм.

След деликатен обзор на договорите на петте отбранителни корпорации, военният портал Defence One разгласява унищожителна публикация Multibillion Engine Deals Show Air Force Wants to Maintain Three Future Warplane Makers, в която изрази съществени подозрения по отношение на това „ какъв брой огромен прогрес е реализиран в програмата за основаване на американски изтребител от шесто потомство, който преди този момент беше подаван от формалните лица като в доста напреднал етап “.

Един от наблюдаващите на Defense One беше засегнат от лъжата на военните: „ През 2020 година самолетът беше характеризиран като „ пълномащабен полетен демонстратор, който към този момент е летял във физическия свят. “ Твърди се, че този аероплан към този момент е счупил доста върхове.

А в края на пролетта на тази година министърът на военновъздушните сили на Съединени американски щати Франк Кендъл съобщи, че „ самолетът към момента се създава и не е подготвен за произвеждане “. Кендъл изясни разпределението на милиарди долари в договорите на петте отбранителни корпорации като предпочитание да се избави индустриалната база на военната авиация от заличаване, само че без вяра за бърз триумф.

Ако създаването на изтребителя от шесто потомство е към момента в начален етап, какво остава на Военновъздушни сили на Съединени американски щати?

Най-скъпият американски изтребител от пето потомство, F - 22 Raptor, ще бъде изведен от приложимост през 2023 година заради проблеми с продуктивността. „ Малкият брой F-22, остарялата авионика, извънредно дребния обхват и неспособност за дейно взаимоотношение със актуалните бойни средства, както и неналичието на бойни качества отвън образния обсег, съществено лимитират капацитета му “, оповестява американския боен портал Military Watch Magazine.

Изданието показва, че противникът F - 35, съветският изтребител от пето потомство Су-57, „ към този момент се е маркирал в украинския спектакъл на военните дейности посредством угнетяване на противовъздушната защита на съперника и точкови удари отвън линията на видимост, а F-22 е лишен от такива качества. "

Всъщност F - 22 Raptor не е подобаващ за потребление в бойни условия. През май 2012 година тогавашният началник на Пентагона Леон Панета строго ограничи полетите на F-22 заради повреди в системата за генериране на О2 на борда, което докара до задушаване на водачите.

На самолета е неразрешено да прави дълги полети, те би трябвало да са в обсега на домашните летища. На F - 22 също е неразрешено да се издига над 7,6 хиляди метра. Смята се, че на тази надморска височина, в случай че се появят признаци на задушаване, водачът към момента може да има време да слезе няколко километра, с цел да смъкна маската и да диша въздух в пилотската кабина.

F - 22 участваха в боевете единствено в сирийския спектакъл през 2014 година, където обаче преследваха през пустинята бойците на ИДИЛ, които нямаха системи за противовъздушна защита. Опростената версия на Raptor, F - 35, се изнася всеобщо, само че не е взел участие във военни дейности в изискванията на мощна противовъздушна защита на съперника. Единственият път, когато това се случи, F - 35 на израелските военновъздушни сили беше ударен от античната руска система за противовъздушна защита С-200, която беше на въоръжение в сирийската противовъздушна защита, както заяви портала The Drive. Отбелязва се, че Израел към този момент няма да употребява F-35 в бойни полети в Сирия, т.к „ този безценен и най-нов американски аероплан е деликатна тематика за Израел и те към този момент не биха желали да рискуват с машината. “

Между другото, многочислените недостатъци в дизайна на F - 35, които към този момент са се трансформирали в нарицателно, към момента не са отстранени. Корпорацията Lockheed Martin, която създава тези изтребители, не е отстранила дефекта в самолета 871, който беше открит по-рано, оповестява Bloomberg.

Според организацията редица неизправности са класифицирани като " категория 1 ", т.е. застрашаващи сигурността на водача. Въпреки това концернът продължава да създава дефектни изтребители, програмата за тяхното произвеждане се поддържа както в Конгреса, по този начин и в администрацията на Белия дом.

Сега Lockheed Martin изпитва финансови усложнения, защото за производството на плануваните 2700 бойни самолета на компанията не доближават няколко милиарда $. Пентагонът реши да помогне на производителите на брак от Lockheed Martin, като им даде, както и на четири други чудовища от американския военно-промишлен комплекс, по един милиард.

Така, дружно с неуспеха на плана за стелт есминеца Zamvolt и голямото закъснение от международното равнище в танкостроенето, се оказа, че американската военна авиация също е много надалеч от рекламния си имидж.

След като се лиши, както към този момент писахме, от способени инженери и техници, на американският военно-промишлен комплекс му остана основно това да усвоява бюджетните милиарди.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР