На 18 юли се навършват 186 години от рождението на

...
На 18 юли се навършват 186 години от рождението на
Коментари Харесай

Днес е роден Васил Левски. Колко години от роджението на Апостола честваме?

На 18 юли се навършват 186 години от рождението на Васил Левски. Поне по този начин знаем и сме учили. Той е роден на през 1837 година в дребното подбалканското градче Карлово, в доста оскъдно семейство. Но не по този начин счита професор Пламен Павлов. Според него годината на раждане на Апостола на свободата е 1940.

Още като момче, на дребния Васил се постанова да стане глава на семейство, след гибелта на татко му.

Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

Но прекомерно бързо манастирът става стеснен за него. Както написа поетът Вазов за него:

„ Това расо черно, що нося от горната страна, не ме сдобрява с тия висини и когато в храма дигна си гласа, химн да пея Богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия що ридаят! И не с това расо и не с таз брада мога да лишава нечия неволя. Рече и отсече! ”.

Той потегля към Белград и точно там се среща с Раковски, който приготвя млади мъже в Първата българска легия.

Васил се откроява със своите изключителни физически и интелектуални умения.

Прескача най-успешно подготвителната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и стартират да го назовават Левски.
Васил Левски е най-емблематичното име
в българската история. Делото на Апостола значително спомага за освобождението на България от турско иго.

Легендата и историческата истина описват по какъв начин той минава през всяко българско населено място, увлича най-хубавите българи след себе си и съвсем във всяко кътче основава революционен комитет.

Той непрестанно съумява да се измъкне, преобличайки се и въплъщавайки се в разнообразни облици.

Ботев написа за невероятната му устойчивост и радостен темперамент: „ Навън зима, камък се пука от мраз, а той, Левски, пее “.

Апостолът на Българската независимост е предаден през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София и е обесен на 19 февруари 1873 година

Категорично упорствам, че на следващия ден (б.р. днес) ние означаваме 183, а не 186 година от рождението на Апостола.Това съобщи пред „ 24 часа “ известният търновски историк проф. Пламен Павлов.
Председателят на УС на Фондация „ Васил Левски “ моли
да бъде изправена явната неточност в биографията на най-светлата персона в българската история.

Проф. Павлов напомни, че преди 2 година доктор Григор Бойков и проф. Пламен Митев изрично посочили, че той е роден през 1840 година „ Аз не мога да си обясня този дебелоглав от страна на публични фигури и държавни институции да се повтаря нещо, което е надълбоко погрешно. Някой може да сметне, че това е тесногръд въпрос, само че посредством такива дребни въпроси най-сетне се стига до огромните неистини и неясноти във всичко “, уточни той.

Според известния историк това с нищо не трансформира неговите заслуги към България. „ Нещо повече – видяно малко ирационално прозрението на Вазов е още по-вярно – той си отива от тоя неверен свят на Христова възраст – на ненавършени 33 година “, споделя проф.Павлов.

Дават се причини по какъв начин трябвало да се сменят две числа на паметниците, в случай че би трябвало ще се сменят! Най-важното нещо е истината. Той самият като духовник, като бунтовник, като един
извънредно почтен човек,
отдал целия си живот в името на България и на другите, е държал извънредно доста на честността “, добави проф. Павлов.

Тази неточност идвала от обстоятелството, че нямало известни непокътнати документи, защото църковни книги и други писмени сведения в Карлово не са оживели.

„ През 1895 година, 50 година след рождението му, се събира един фамилен съвет и двама – трима, които помнят Левски като дете, вземат решение, че той е роден на 6/18 юли 1837 година От досманските данъчните регистри, открити от доктор Григор Боков и оценени от него и от сътрудника Пламен Митев се вижда, че през 1844 година Иван Кунчев има двама синове – Васил на 4 година и Христо на 2 месеца. Това е аналогът на нашата Национална организация за приходите, най-точната работа в Османската империя. Панайот Хитов, негов пълководец, Левски е знаменосец в четата му, споделя, че е на 28 година през 1867 година Именно в Търново Левски споделя на Али бей, че е на 32 г, което прави същото.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР