На 18 януари християнската православна църква посвещава на Свети Атанасий

...
На 18 януари християнската православна църква посвещава на Свети Атанасий
Коментари Харесай

Зимата си отива на Атанасовден

На 18 януари християнската православна черква посвещава на Свети Атанасий Велики, роден през 295 година На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и взе участие в Никейския Вселенски събор.

Пет години по-късно Атанасий придобива епископски ранг. Като архиепископ на Александрия той се включва интензивно в битката против арианската разкол в християнството.

Българите назовават зимния Атанасовден измежду зима, защото националното вярване гласи, че след празника зимата си отива, тъй като свети Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято!.

Ето за какво в някои селища на Западна България в ранно утро на Атанасовден хората излизат по високите могили да посрещнат слънчевия изгрев и настъпващата пролет.

В региона на град Етрополе те палят огньове и ги прескачат за здраве. На връщане дамите и децата берат кокичета и кукуряк и се кичат с тях за благоденствие и дългоденствие.

В знак на затоплящото се време мъжете в Плевенско се залавят на хоро съблечени по ризи. А в Самоковско имат вяра, че в деня на своя празник свети Атанас забожда главата си в земята, като по този метод я затопля.

 Свети Атанас в Елешница

Според легендата Атанасий имал брат-близнак Андон. Те били ковачи. Преди доста години, когато ковашките клещи още не били изобретени, братята работели в ковачницата си.

Желязото прегаряло в пещта и тогава свети Атанасий бръкнал и го хванал с голи ръце. Но след това погледнал към кучето, което лаяло със свити начело лапички, и завчас бил осенен от концепцията да измайстори клещите по сходство на кучешките крачета.

От тогава и останал обичаят, двамата светци да се тачат като настойници на ковашкия поминък.

Именници: Атанас, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР