На 18 януари 2024 година в щаба на Съвместното командване

...
На 18 януари 2024 година в щаба на Съвместното командване
Коментари Харесай

Посочиха основната цел на Съвместното командване на специалните операции

На 18 януари 2024 година в щаба на Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО), в наличието на заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, се организира годишния разбор на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2023 година. Той беше показан от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.
Прочетете още
„ Проведените взаимни учения и подготовки имат извънреден принос за повишение оперативните качества на формированията и професионалната подготовка на персоналния състав и реализиране на синхрон с модела за обмисляне и осъществяване на взаимни интервенции с армиите на страните-членки на НАТО. Формированията в СКСО поддържат и развиват качества за обмисляне и осъществяване на интервенции в целия набор от специфични интервенции, съответстващи на динамичната среда на сигурност и на възходящото въздействие на неконвенционалните опасности и закани ”, означи в ревюто си генерал-майор Матеев.

По отношение на подготовката на СКСО за осъществяване на трите задачи на Въоръжените сили на Република България, разбора за миналата година демонстрира, че формированията имат нужните качества сполучливо да извършват главните си задания – военно подкрепяне, особено разузнаване, директни акции и противопоставяне на терористични закани. Поредна Тактическа група за специфични интервенции, както и два контингента, минаха сполучлива подготовка, обучение и национална сертификация и застъпиха в дежурство като част от Компонентното командване на Силите за отговор на НАТО и извършват задания в задачи и интервенции зад граница по съюзнически отговорности. Участието в действителни интервенции в спокойно време  и осъществяването на задания по подкрепяне органите на Министерство на вътрешните работи по защита на държавната граница, за попречване незаконното нахлуване на мигранти на територията на България, доста покачиха оперативните качества на формированията от СКСО по противопоставяне на терористичните закани и имаха значителен принос към напъните на Република България по пътя към Шенген.

Успешното и в период довеждане докрай на към този момент стартирали планове и започването на реализацията на плануваните планови планове на СКСО, според План за развиване на Водоснабдителна система до 2026 година, имат извънредно значение за поддържането, развиването и придобиването на нови качества. Забавянето на реализацията на плановите планове ще се отрази отрицателно върху модернизацията на СКСО, присъединяване в районни и съдружни начинания и развиването на съществуващите качества.

През миналата година Командването постави изключителни старания за поддържането на високо равнище на окомплектоване на формированията от СКСО с персонален състав. За да се поддържа това ниво и като се има поради спецификата на подготовката и извънредно високото равнище на риск в СКСО е належащо и военното, и политическото управление на Министерство на защитата да се обърне с лице към проблемите на Специалните сили във връзка с възнаграждението за характерни условия на труд, одобрено през годините, на персоналния състав от формированията.

В края на разбора бяха посочени и главните посоки за работа през 2024 година. Най-важното от тях е сключване на контракта сред Република България и Румъния за Регионално Компонентно командване на специфичните интервенции, с цел да може всички следващи дейности, свързани със сертификацията на формированията и командването и организационното му създаване да бъдат законосъобразни и навременни.

„ Фокуса постоянно би трябвало да бъде върху това, което ни е вменено от Закона за защитата и въоръжените сили, Доктрината за Специални интервенции на Българската войска и управителните документи на НАТО, за доизграждане на нашето командване и реализиране на цялостни оперативни качества като същинско Съвместно командване на специфичните интервенции за водене на подготовка, сполучливо обмисляне и осъществяване по стандартите на НАТО на цялостния набор от специфични интервенции по суша, въздух и вода “, приключи ревюто си генерал-майор Матеев.

 „ Формированията от СКСО са едни от най-подготвените в Българската войска. Една от главните аргументи за всички положителни резултати е, че продължава положителната традиция персоналният състав, като цяло, да изпитва горделивост от принадлежността си към СКСО “, сподели в своето послание заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов. Той увери присъстващите командири и началници от щаба и формированията на командването, че инициираните към този момент планове, през актуалната 2024 година ще получат нужното финансово обезпечаване, с цел да бъдат Специалните сили на нужното равнище за осъществяване на поставените им задания. „ Поемам уговорката, че ще поддържам всяка рационална и обоснована концепция на Съвместното командване на специфичните интервенции, без значение в каква посока. “ приключи заместник-началникът на защитата.

На разбора участваха и представители на командванията на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР