На 18 и 19 октомври в Брюксел ще се проведе

...
На 18 и 19 октомври в Брюксел ще се проведе
Коментари Харесай

Суела Брейвърмън, заместник-министър за Брекзит, пред „Труд“: Ценим високо приноса на българите във Великобритания

На 18 и 19 октомври в Брюксел ще се организира постоянно съвещание на Европейския съвет. Съгласно заложеното в договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз разписание по време на срещата би трябвало да бъде подписано окончателното съглашение за по този начин наречения Брекзит. Преговорите обаче буксуват; Лондон е в неизясненост какво желае и предлага; Брюксел и 27-те губят самообладание, а в средата на хаоса остават жителите – на европейските страни, които живеят и работят във Англия и английските, които обитават непрекъснато на територията на страни членки на Европейски Съюз. По тези и голям брой други въпроси, беседваме с английския заместник-министър по въпросите на излизането на страната от Европейския съюз Суела Брейвърмън , която бе на посещаване в България преди дни.

– Здравейте г-жо Брейвърман, дано стартираме с какъв беше мотивът за визитата Ви в България? С кого се срещнахте и разговаряхте тук?
– Много се веселя да бъда тук. Това е първото ми посещаване в България. София е прелестен град. Имах диалози със заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов, с който обсъдихме въпроси, свързани с външната сигурност на Европа. Както знаете Обединеното кралство си сътрудничи тясно с Европейски Съюз по въпросите, касаещи външната сигурност. Със заместник-министър Запрянов имахме доста потребен диалог, отдаден на общите ни стратегически цели и общите закани, пред които сме изправени. Особено що се отнася до НАТО и уговорките ни към Алианса, който е в основата на общата ни сигурност и това не се трансформира с Брекзит.

Срещнах се също по този начин с министъра на вътрешните работи Младен Маринов още веднъж по  въпроси, свързани със сигурноста. И беше доста добре да обсъдим методите, по които България и Англия могат да разширят съдействието си в региона на вътрешната сигурност, битката с трансграничната престъпност, крупните измами, тероризма и още голям брой тематики, по които работим взаимно с българските управляващи, с цел да ограничаваме заканите. Като интервенция „ Халифакс “ с разрушената мрежа за трафик на хора. (б.р. – На 26 октомври 2017 година в резултат на взаимни дейности на проверяващ екип от Белгия, България, Англия, Франция и Холандия в разнообразни европейски държави по едно и също време бяха арестувани 42-ма участници в незаконна мрежа за трафик на хора, главно от Афганистан и Пакистан.) Отвратително закононарушение, само че доста добър образец за сполучливото ни взаимно съдействие.

По време на визитата си тук съумях също по този начин да беседвам и с българския министър на външните работи Екатерина Захариева, с която обсъдихме икономическото партньорство, което Обединеното кралство предлага на Европейския съюз за бъдещите ни връзки. А също по този начин и въпроса за правата на жителите. Над 120 000 българи живеят и работят във Англия, а в страната ви обитават непрекъснато над 7 000 английски жители.

– Ще ви върна по-късно на този въпрос. Само по тематики свързани със сигурността ли могат България и Обединеното кралство да си сътрудничат в бъдеще?
– Сигурността обгръща огромна област. Както споделих към този момент, имаме доста добър опит в взаимната работа с европейските и българските служби в разкриването и предварителната защита на съществени закононарушения. Но също по този начин имаме и доста положителни търговски връзки с България и търговски остатък. Ние ценим високо тези положителни връзки и няма причина това да не продължи и след Брекзит.

– В качеството си на заместник-министър по въпросите на излизането на Англия от Европейски Съюз, по какъв начин ще тълкувате сегашната обстановка? Лондон очевидно не съумява да реализира вътрешен компромис какво тъкмо желае и на какви отстъпки е готов; от другата страна в Брюксел наподобяват към този момент отегчени от цялата сага и отхвърлят да вършат отстъпки?
– Тези договаряния несъмнено са предизвикателство, тъй като са невиждани. И надали ще се откри излаз за една нощ. Но е добре, че лишава време, с цел да сме сигурни, че ще се получи добре. Ние към този момент постигнахме не малко. Особено по въпросите в първата част от договарянията – постигнахме съглашение с Европейския съюз по правното език на текста за преходния интервал след излизането ни от Европейски Съюз (б.р. – в среднощ на 29 март 2019 г.), което е от изключителна значимост за бизнеса.

– Но в този момент се отдръпвате от реализирана сделка за статута на границата на остров Ирландия?
– Да, това е по този начин. Да бъдем почтени – има още доста провокации пред нас, не отхвърлям това. Но също и по този начин и в доста области бе реализиран забележителен прогрес, което неведнъж се пропуща. Така че в действителност имаме съглашение, аз персонално съм чела юридическия документ. Признавам, че е комплициран за пояснение и не бих го предложила като четиво преди лягане на всеки, който желае да се опитва – става въпрос за стотици страници с механически детайлности на юридически език. Но е резистентен и постоянен текст, що се отнася до преходния интервал за използване на съглашението, (б.р. – сред Лондон и Брюксел, което следва да бъде реализирано окончателно), за правата на жителите. Все жизненоважни въпроси за бъдещето …

– Правата на жителите са единственият въпрос, който директно визира елементарните европейци, що се отнася до Брекзит. Хората се тревожат за свои близки, за личните проекти и перспективи…
– Именно тези персонални паники са най-важните за нас. И държавното управление ни работи доста, с цел да успее да реализира това съглашение (б.р. – за първия стадий от договарянията с Европейски Съюз в края на 2017 година ), което е правно издържано. И това, което постигнахме е широкообхватен, понятен и придирчив пакет текстове за правата на жителите, които засягат обществените и здравните осигуровки, имиграционния статут, правните гаранци за всички европейски жители, които живеят в Обединеното кралство. И това се отнася реципрочно към английските жители, които обитават в страните от Европейски Съюз.

– Това щях да Ви попитам – Англия разгласи, че се приготвя за всички най-лоши сюжети, в това число и да напусне Европейски Съюз без дефинитивно съглашение за бъдещите връзки. Как ще се отрази такава обстановка на българските жители, които живеят в Обединеното кралство?
– Нашият министър-председател беше доста ясна, че при положение, че не се стигне до съглашение, което не е това, което ние чакаме, само че е допустимо да се стигне до там, че ще създадем всичко, което е належащо, с цел да подсигуряваме статута на българите, които живеят в Обединеното кралство. Ние ценим високо техния принос. Искаме те да останат. Те са наши другари, сътрудници, родственици и скъпи жители на Обединеното кралство. И ние ще създадем всичко, което би трябвало за тях. Моите родители са имигранти във Англия и не бих била част от това държавно управление, в случай че имах каквито и да е подозрения в желанията му към имигрантите от Европейския съюз, които живеят в страната.

– Смятате ли, че ще се стигне до дефинитивно съглашение? Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис съобщи в изявление предходната седмица, че с наближаването на крайните периоди ще има доста опити за извиване на ръце в договарянията сред Лондон и Брюксел, само че решение ще се откри в последния миг. До тогава обаче ще има доста страшни прогнози. Споделяте ли сходно мнение?
– Уверена съм, че ще реализираме положително съглашение, тъй като е в полза на всички страни …

– В идващите две седмици, които остават до Европейския съвет през октомври, когато би трябвало да е реалност?
– Малко евентуално е в тези периоди да успеем да завършваме всичко преди Европейския съвет. Вече казахме ясно, че може да се стигне до пролонгация и ще зависи от Европейски Съюз и Обединеното кралство да се схванат за дата за дефинитивно завършване на съглашението. Но аз персонално съм уверена, че ще успеем да го имаме тази есен.

– Започнахме диалога с тематиката за общата външна сигурност на Европа. Посещението Ви в България съответства с обвиняванията, отправени от Лондон и подкрепени от серия западни страни против военното разузнаване на Русия в систематични подривни действия. Българското общество е разграничено в настройките си Изток-Запад и тематиката е доста поляризираща. Повдигнахте ли този въпрос, за обвиняванията против Русия, по време на срещите си с българските министри?
– Обединеното кралство доста ясно е изразило позицията си що се отнася до Русия. Особено от случая в Солсбъри насам, където почтена жена загуби живота си вследствие на нападението, което към този момент е приписано на ГРУ (б.р. – Главно разследващо ръководство, военното разузнаване на Русия). Добавете към това поръчкови убийства с държавни подкрепи, анексирането на Крим, протичащото се в Източна Украйна, нападателни ходове в Сирия, а към този момент сме наясно и за кибер-нападенията. Затова нашият външен министър, в общото си изказване с премиера ги дефинира като безразсъдни и базразборни враждебни дейности, които ние остро осъждаме.

Нашият посетител
Суела Брейвърмън е член на английския парламент от ръководещата партия на консерваторите от 2015 година Назначена е за парламентарен заместник-министър за излизането на Англия от Европейския съюз през януари 2018 година Дипломиран правист от Сорбоната, практикува адвокатската специалност в региона на общественото право. Съосновател е на гратис частно учебно заведение в Лондон, което три години след откриването си през 2014 година е получило документ за най-голям стандарт. Преди да заеме сегашната си позиция, сред 2015 е 2017 година е била член на парламентарната комисия по обучение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР