На 18 декември 2022 г. в 18 ч, точно по

...
На 18 декември 2022 г. в 18 ч, точно по
Коментари Харесай

Българите са в основата на човешката цивилизация

На 18 декември 2022 година в 18 ч, тъкмо по време на финала на международното състезание по футбол, в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив се случи нещо славно. В препълнаната зала пред преподаватели, студенти, представители на разнообразни министерства и стотици родолюбци Евгений Сачев, професор по културно завещание и национална сигурност, показа четвъртото разширено издание на книгата си „ Българите са в основата на човешката цивилизация ”. 
„ В днешния световен свят ние българите имаме потребност да потърсим и опознаем своите дълбоки корени, с цел да осъзнаем по-добре историческата отговорност името България и названието българи да пребъдат през вековете ”, прочете Илия Милушев, консултант по сигурност и защита на президента Румен Радев. 
Поздравителният адрес от президента бе първият в поредицата приветствени писма и приветствия, които професорът получи: от министрите на културата и туризма, от кмета на Пловдив, от Университета по Библиотекознание и осведомителни технологии, от Тракийския университет и други Домакини на събитието бяха община Пловдив и ОИ Старинен Пловдив. Красимир Асенов, лекар по културна антология и зам. - кмет на община Пловдив с откровен екстаз поздрави проф. Сачев и Николай Тончев от издателство „ Нитон ” за изключителната книга и напомни: „ Когато едно дърво желае да израсне, първото нещо, което би трябвало да направи, е да порасне към своите корени. Макар и понякога да се появява някой дървосекач, който се пробва да кастри българската корона, българските корени остават дълбоко-дълбоко впити в земята. Така че България ще продължава да пораства “.

 Главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова Главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова
„ Българитe са в основата на международната цивилизация ” ни оказва помощ да познаваме своите корени, с цел да имаме почтено бъдеще. Тя повдига самочувствието ни като българи, поддържа българското съзнание посредством трупане на познания за същинската история на народа ни – онази, която уви не се открива в учебниците. Чрез голям брой образци и обстоятелства в четирите си огромни по размер елементи книгата потвърждава, че българите са основали най-ранната страна, основали са първите писмени системи в света, сътворили са архетиповете на първите монотеистични и културни системи, сложили са основите на научните познания и са опазили за най-продължително време своето народностно име. 

За първи път в тази книга на едно място са показани стотици обстоятелства и доказателства, показани по класифициран метод, които показват водещото място на българите в човешката история още от възникването на първите цивилизации.  


Разказани са незнайни исторически сведения за най-великите мъже на България, като Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев. Има същински истории за персони, за които в никакъв случай не сме чували, само че заслужават нашата памет и почитание, като първообразите на Джеймс Бонд и Индиана Джоунс.  Всичко това прави книгата „ Българите са в основата на международната цивилизация ” само по рода си четиво, което всеки заслужен българин е редно да прочете.  
Книгата е рожба на 20-годишен труд, като първоначално (през 2016 г.) е била малко книжле, панисано поради настояването на сътрудници и другари на професор Сачев да показа с българите удивителните истории и секрети, които е разкрил. Книжката обаче е разграбена като топъл самун. Последвало е второ (2017 г.) и трето издание (2019 г.), изкупени извънредно бързо от българите, жадни за истината за своето минало.



Днес, със своето четвърто издание, книгата наподобява на Библия. Тя е в огромен формат, с 860 страници, 1110 цветни илюстрации, с прелестна твърда подвързия, а на корицата е изобразена със злато Светогорска гравюра на Света Богородица „ Неувяхващ цвят ”. Всяка нация може да се гордее с някакво благосъстояние – Китай с хората, Англия – с морския флот..., а ние, българите, би трябвало да пазим и да славим културно-историческото си завещание. И това е въпрос на национална сигурност, изясни проф. Евгений Сачев при представянето на книга.
Изследователят показа, че знае още доста забавни неща, само че не им е пристигнало времето да ги разкрие, защото на този стадий от развиването на страната нямаме опция да опазим това скъпо културно завещание. Професорът призна, че има непознати сили, които не желаят да признаят великото ни минало и се пробват да го подменят. Такъв акт е опитът за кражба на Паисиевата история. „ Истинската книга обаче в никакъв случай не е напускала Атон ”, увери той присъстващите.    
Проф. Евгений Сачев е единственият в България професор по културно завещание и национална сигурност. Има огромни заслуги за развиването на българската музеология и музейно дело. Повече от 30 години работи в областта на културното и историческото завещание. 
Роден е през 1952 година в Червен бряг, Плевенска област. Има дипломи от НВУ (Национален боен университет) Велико Търново, СУ „ Св. Климент Охридски “ и  Университета за национално и международно стопанство. Евгений Сачев е и доцент по социокомуникативна музеология, магистър по история, философия и стопанска система, лекар по социология и лекар на икономическите науки. Създател е на науката за културното и естествено завещание – културономия.
Активен участник е в задачи по избавяне на монументи на културата и историята в чужбина. Работил е като основен специалист в Министерството на образованието и науката, специалист в Министерството на стопанската система и специалист в Народното събрание. 
Бил е шеф на Националния музей-параход „ Радецки “ и на Архитектурно-етнографския музей „ Старият Добрич “.  От 2003 година до 20 март 2006 година е шеф на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства. Ръководил е катедра „ Архивно-документално завещание и културономия “ при Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Преподавал е в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Бургаския свободен университет и във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Чете лекции в Тракийския университет.
Той е създател на единствените български речници – справочници по социомузейна просвета, по културно завещание и по културономия. Има повече от 500 научни и научно-популярни изявления и повече от 40 монографии в региона на културното завещание и националната сигурност. Учредител е на голям брой организации с родолюбива и филантропична активност. Академик на Българска академия на науките и изкуствата.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР