На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците

...
На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците
Коментари Харесай

Загубихме складовете на Кудоглу и къщата на Цар Асен 5

На 18 април означаваме Международния ден за запазване на паметниците на културата. Денят се празнува от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни завещание, почитаме хората, отдадени на идеята за опазването му, което е извънредно виновна роля.

От деветте български обекта в Списъка на културното и естественото завещание на ЮНЕСКО седем са културни монументи - Боянската черква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско), и два естествени - Национален парк „ Пирин ” и Биосферният резерват „ Сребърна ”. В Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, обичаят „ Сурва “, Бистришките баби, Събор на националното творчество в Копривщица.

Преди два месеца държавното управление разгласи, че вековните букови гори на резерватите в Национален парк " Централен Балкан " също стават част от международното завещание на ЮНЕСКО. Те ще бъдат включени в обекта " Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа ", който е ситуиран на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

Паметниците на културата с категория " Национално значение " на територията на област Пловдив са над 130, сочат данни от Националния указател на недвижимите културни полезности. Част от тях имат историческа, архитектурна или художествена стойност. В района са обособени и групови недвижими културни полезности и архитектурно-исторически резерват. Такива са Античен град Филипопол и Старинен Пловдив, древен град в Хисаря, както и старинната част на село Свежен.

Преди две години най-безцеремонно бе разрушена къща - монумент на културата, на ул. " Цар Асен " 5 в Пловдив. Това провокира гнева на Владимир Дановски, наследник на режисьора Боян Дановски. В свое писмо Дановски написа до тогавашния министър на културата Вежди Рашидов: „ Потресен съм от един очертаващ се (за страдание не първи по рода си) вандалски акт! Бившата постройка на пловдивското музикално учебно заведение на улица " Цар Асен ", оповестена за монумент на културата, е напът да бъде разрушена - макар всички уверения, че фасадата ще бъде непокътната и реставрирана. И това става в Пловдив, разгласен за Европейска столица на културата. Първо тютюневите хранилища, в този момент музикалното учебно заведение ".

Днес от паметника на културата няма и диря. На негово място се строи бизнес постройка. Теренът е закупен от Жанет Павлова, собственичката на магазини " Лекси ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР