На 18 април Общинският съвет на Пловдив със сигурност ще

...
На 18 април Общинският съвет на Пловдив със сигурност ще
Коментари Харесай

Поредният изкуствен бюджет на Пловдив

На 18 април Общинският съвет на Пловдив сигурно ще одобри следващия изкуствено напомпан бюджет. Нещо, което няма да бъде казус за най-стария жив град в Европа. Това е към този момент модел на ръководство на общината при ГЕРБ от 2011-а насам.
Заложен е бюджет от 526 млн. лева за 2022 година, откакто за 2021 година при проект от 470 млн. лева осъществяването е 392 млн. лева Планираните локални доходи са също необяснимо повишени, само че действително те няма да бъдат изпълнени. За администрацията в общината и регионите са планувани 27 млн. лева прехрана - с 5 млн. лева повече от 2021 година От тях страната дава 15 млн. лева, а 12 млн. идват от локалните налози. Това демонстрира, че при нужни 600 души, а назначени 760, пловдивчани заплащат за 8 зам.-кмета, всеки със секретарка и водач, и още над 160 души, които могат да бъдат съкратени. Повече от ясно е за какво се поддържа подобен щат. В общинската администрация е назначена цялата партийна номенклатура на ГЕРБ.
На фона на актуалния свят, в който най-вече се приказва и се прави за зелените площи, в бюджета на Европейската столица на културата за Оперативна програма " Паркове и градини " са планувани 11 млн. лева, а за " Чистота " - 30 млн. Това обрича поддръжката на 9500 дка зелени площи на неуспех. Показателно е, че и в плануваните средства за финансовата стратегия, която е от 119 млн. лева, за зелена система са отделени единствено 1,8 млн. Така парковете и градините са обречени. Дори в новия Общ организационен проект на града има планувани терени за ново жилищно застрояване, където до неотдавна е била зелена повърхност. Т.нар. зелени клинове се унищожават систематично. За да бъде картината още по-отчайваща, в програмата не са заложени средства за избавяне на парк " Лаута ", " Дондуковата градина " и нещо, за което ние, социалистите, сигнализираме - за социализацията на река Марица.
В годините на ръководство на общината от ГЕРБ финансовата стратегия се извършва под 50%, т.е. действително доста от нещата няма да се случат, а още веднъж всичко ще остане в цветни фотоси по уеб сайтове и вестници. Важно е да се означи, че липсват и доста други основни обекти - главен ремонт и уголемение на бул. " Рогошко шосе ", нова постройка на Математическата гимназия, реорганизация на ул. " Младежка ", главен ремонт на СУ " Св. Св. Кирил и Методий ", преустройството на остарялата постройка на Българска народна банка, която ние, социалистите, още по време на първите парламентарни избори м.г. настоявахме да бъде музей на Пловдив.
Няма явен проект и планувани средства даже единствено за правене на планове за разширението на входно-изходните артерии - бул. " Коматевско шосе ", бул. " Пещерско шосе ", Голямоконарско шосе. Тапите са големи. Те водят и до индустриалните зони на града, а множеството жители употребяват коли в пиковите часове. Обстановката е изнервена, а локалните управляващи за поредна година нехаят. Въпреки че гилдията на архитектите неведнъж сигнализира, че процедурата по поръчки на " инженеринг " без механически планове е порочна, очевидно тази процедура ще продължи и през т.г., защото обекти, които се извършват сега - подлез Модър-Царевец, подлеза на бул. " Марица " (юг), ремонтът на бул. " Кукленско шосе " и така нататък, са без такива планове.
Приходната част също е изкуствено повишена, което води до неразбираемо осъществяване на разноските. За страдание на пловдивчани, за поредна година определените старейшини ще подпишат " бял чек " на администрацията, която безотговорно ще харчи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР