На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност

...
На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност
Коментари Харесай

Задържаха сириец за над 10 хил. евро подкуп на полицейски органи и за шофиране след употреба на наркотици

На 18.01.2023 година Софийска градска прокуратура притегли към наказателна отговорност 23-годишния сирийски жител А.К. и го задържа за период до 72 часа за рушвет на полицейски чиновници и за шофиране след приложимост на високорискови наркотични субстанции.

Според събраните в ранния стадий на следствието доказателства, на 18.01.2023 година към 01,00 часа в гр. София, бул. „ Княз Ал. Дондуков “ № 1, пред кръстовището с бул. „ Княгиня Мария Луиза “ чиновници на реда направили инспекция на А.К., който управлявал моторно транспортно средство – лек автомобил, марка „ Ш. “. Взетата от лидера проба с техническо средство Дръг Тест 5000 била позитивна за канабис, амфетамин и метамфетамин. На А.К. били сложени белезници и бил настанен на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре в автомобила той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10 000 евро, като споделил на служителите на реда А.К. – млaдши автоконтрольор в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи, К.И. и И.Г. – старши служители на реда при отдел „ Охранителна полиция “ Столична дирекция на вътрешните работи, че тези пари са за тях, с цел да не го задържат и да му върнат свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство.

А.К. бил отведен във ВМА – гр. София за кръвна проба, която той отказал да даде. При влизане в постройката на болничното заведение А.К. предложил 3000 лева и ръчен часовник марка „ Р. “ на други двама служители на реда – на Е.С. – младши автоконтрольор в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи и на Л.А. – шеф група в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи, още веднъж с цел да не го задържат и да не му бъде отнемано свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство.

Полицаите неотложно докладвали за случая и в изискванията на необходимост от органите на 05 РУ-СДВР било формирано досъдебно произвеждане, което се води под надзора и управлението на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор реши, че те са задоволителни за привличане на А.К. към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставките обвиненият да бъде арестуван за период до 72 часа.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за взимане по отношение на обвинения на мярка за неотклонение задържане под стража.

За закононарушението по член 304а във вр. с член 304, алинея 1 във вр. с член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс се планува наказване отнемане от независимост до 10 години и санкция до 15 000 лв., а за закононарушението по 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс – отнемане от независимост от 1 до 3 години, санкция от 500 до 1500 лв. и отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, като може да бъде наложено и наказване отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба.

Парите и часовникът са конфискувани като материални доказателства по делото и според член 307а от Наказателен кодекс подлежат на лишаване в интерес на страната като предмет на закононарушението рушвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР