На 17 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се

...
На 17 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се
Коментари Харесай

Предварителният проект на ОУП на община Габрово беше разгледан по време на обществено обсъждане

На 17 януари в Ритуалната зала на Община Габрово се организира публично разискване на предварителния план на Общ организационен проект на община Габрово (ОУПО Габрово), който е създаден в осъществяване на Решение на Общински съвет – Габрово и извършена процедура по възлагане на ОУПО.

Прогнозният интервал на деяние на проекта е 15 – 20 години, според наредбата на член 17, алинея 3 от Наредба № 8/2001 година на Министерство на регионалното развитие за размера и наличието на устройствените проекти. Резюме и предвижданията на проекта показаха изпълнителите на заданието от „ Стоарх “ ЕООД, които дадоха опция на заинтригуваните страни да задават своите въпроси.

Главна цел на общия организационен проект на общината е да сътвори териториална планова основа за нейното дълготрайно стабилно устройствено развиване в сходство с признатите стратегически документи за районно развиване и със характерните за община Габрово географски, естествени, исторически, ландшафтни и други запаси.

С проекта следва да се дефинират:
общата конструкция на територията – предмет на проекта: жилищни територии, производствено-складови територии, територии за озеленяване и специфичните озеленени площи, територии за спорт и развлечения, територии за публично обслужване, територии с обекти на недвижимото културно завещание, територии за курортно-туристическо и вилно строителство, територии за мрежи и уреди на техническата инфраструктура, аграрни територии, горски територии, територии за природозащита, нарушени територии за възобновяване, водни течения и площи, територии със особено, с друго или със смесено предназначение;общия режим на устройство на всяка от териториите посредством устройствени зони, територии с организационен режим и независими поземлени парцели с организационен режим със съответните правила и нормативи;териториите – обществена държавна благосъстоятелност и обществена общинска благосъстоятелност, и режима на тяхното устройство;териториите за интензивно използване на ландшафтноустройствени мероприятия, в това число териториите за превантивна устройствена защита;изисквания за устройство на налична за цялото население среда, в това число за хората с увреждания;териториите с евентуално разпространяване на предвидими естествени бедствия и нужните превантивни ограничения и метод на устройство и защита;териториите за специфични обекти, свързани с защитата и сигурността на страната, и прилежащи към тях неразрешени и сервитутни зони.
Заедно с публикуването на плана и провеждането на публично разискване се организира процедура по координиране на документите със заинтересуваните централни и териториални администрации, както и със профилираните контролни органи, в сходство с член 127, алинея 2 от Закона за устройство на територията. Към момента продължава този съгласувателен развой. Получени са част от мненията на ведомствата, включващи претенции за допълнения и промени. Изискани са и нови данни за механически уреди и мрежи на територията на общината. В тази връзка, продължава попълването на опорния проект, а с това и на предварителния план за Общ устройствен план.

Едновременно с изработването на Общ устройствен план протичат и дейностите по екологичната оценка (ЕО) и оценка на съгласуемост (ОС). Предстои да се изготви задание за установяване на обсега на Европейска общност и Схема за осъществяване на съвещания за тази част от проекта, които се провеждат и организират по реда на Закона за запазване на околната среда и на Закона за биологичното многообразие. В Схемата се включват нормативно плануваните способи за осъществяване на консултациите и публичното разискване, което в актуалната процедура не беше допустимо да се съвмести с това на Политическа партия на ОУПО. 

След координиране с позитивни мнения на всички заинтригувани администрации и организации, Политическа партия на ОУПО Габрово следва да се прегледа на съвещание на Общински експертен съвет към Община Габрово.

Окончателният план на ОУПО Габрово се изготвя въз основа на Предварителния план, с корекции и допълнения, съгласно решенията на Общинския експертен съвет по устройство на територията към Община Габрово, признатите рекомендации след извършените публични разисквания и издадените мнения от заинтригуваните централни и териториални администрации в хода на действането му.

След приемането на проекта на ОУПО Габрово с позитивно решение от Общинския експертен съвет, се внася за разглеждане и одобрение от Общински съвет Габрово по отчет от кмета на Общината.

Решението на Общинския съвет се изпраща на Областния шеф за следващ административен надзор и при положение, че не е оспорен, се обнародва в „ Държавен вестник “ и се разгласява в интернет-страницата на Общината в 7-дневен период от одобряването му.

С цялостния текст на плана на Общия организационен проект може да се запознаете на интернет страницата на Община  Габрово:

 ().  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР