На 17 март 1969 г. Голда Меир става първата жена

...
На 17 март 1969 г. Голда Меир става първата жена
Коментари Харесай

17 март 1969 г. Голда Меир става първата жена премиер на Израел

На 17 март 1969 година Голда Меир става първата жена министър-председател на Израел.

Голда Меир е родена като Голда Мабовиц в Киев, част от Руската империя (днес Украйна), в фамилията на Блум Найдтич и Моше Мабовиц. Голда и фамилията ѝ живеят в по този начин наречената " Линия на уседналост " в западната част на Руската империя, основана с антисемитските закони от края на XIX век за там да бъде съсредоточено еврейското население на страната.

През 1903 година бащата отпътува за Съединени американски щати, а три години по-късно цялото семейство емигрира при него. Установяват се в Милуоки, където бащата работи като дърводелец, а майката поддържа бакалия.

През 1915 година Голда приключва гимназия. По това време се включва интензивно в Ционисткото младежко придвижване. След това приключва Щатското постоянно учебно заведение в Милуоки (днес Университет на Усконсин-Милуоки), след което работи като учителка. През 1917-а се дами за Морис Майерсън и трансформира името си на Голда Майерсън.

Четири години по-късно Голда Майерсън, брачният партньор ѝ и сестра ѝ Шейна отпътуват за Палестина, с цел да оказват помощ за основаването на еврейска страна.

Голда Майерсън е след двадесет и четирите души, които на 14 май 1948 година подписват Декларацията за основаването на Държавата Израел. Още на идващия ден страната е нападната от обединените сили на Египет, Сирия, Ливан, Трансйордания и Ирак. Тогава на Голда Майерсън е публикуван първият израелски паспорт, с който тя отпътува за Съединени американски щати, с цел да набира средства за новообразуваната страна. След завръщането си е назначена за първия израелски дипломат в Съветския съюз, където е посрещната триумфално от еврейската общественост в Москва.

Малко по-късно, през 1949 година, Голда Майерсън се връща в Израел, като е определена в Кнесета от партията Мапаи и остава народен представител до 1974-а, като е била и министър на труда на Израел. През 1956 година тя става външен министър в кабинета на Давид Бен-Гурион. Още нейният предходник Моше Шарет подрежда на всички чиновници на министерството да одобряват еврейски фамилни имена. Заемайки министерския пост, по гледище на Бен-Гурион Голда Майерсън трансформира името си на Голда Меир (Меир значи " даваща светлина " на иврит). В началото на 60-те години Меир заболява от лимфома, само че прикрива заболяването си. През 1965 година се отдръпва от държавното управление и лимитира политическата си интензивност.

След неочакваната гибел на Леви Ешкол (Сколник) на 26 февруари 1969 година Мапаи избира за негов правоприемник като водач на партията и министър-председател Голда Меир. Това става малко откакто Израел удържа решителна победа над арабите и завзема обилни територии в Шестдневната война.

При ръководството на Голда Меир протича и Войната от Йом Кипур през 1973-а. Въпреки спорните сведения от разузнаването за идно нахлуване против Израел и предложенията на ген. Давид Елазар за предпазен удар против Сирия, Голда Меир взема решение да изчака и по този метод печели по-голяма интернационална поддръжка за Израел в последвалата война.

След края на войната държавното управление на Голда Меир е дестабилизирано от несъгласия в ръководещата коалиция и от обвиняванията в неприятна подготовка и неточности при воденето на войната. На 11 април 1974-а Голда Меир подава оставка и на 3 юни постът е ангажиран от Ицхак Рабин.

Голда Меир умира на 8 декември 1978 година в Йерусалим от рак.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР