На 16 юни 2018 г. в местността „Десеткар“ край село

...
На 16 юни 2018 г. в местността „Десеткар“ край село
Коментари Харесай

В Черни Вит отбелязаха 142 г. от гибелта на двама Ботеви четници

На 16 юни 2018 година в местността „ Десеткар “ край село Черни Вит се организира възпоменателно честване по случай 142-та годишнина от героичната крах на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски, оповестиха от пресцентъра на Община Тетевен.
Всяка година на това място Кметство Черни Вит и Народно читалище " Христо Смирненски 1925 година " провеждат възпоменателно честване и почитат с едноминутно безмълвие саможертвата на героите.
Да се преклонят пред безсмъртието на българския неотстъпчив дух, пристигнаха госпожа Цветослава Христова – кмет на село Черни Вит, господин Свилен Русинов – зам.-кмет на Община Тетевен, госпожа Мария Стойчева – ръководител на Общинския съвет в Тетевен, господин Милчо Милчев – кмет на село Гложене, господин Райко Райков – създател на книгата за Черни Вит, господин Иван Гетов – ръководител на Съюза на ветераните от войните, поданици на селото и общината.
Участници от клубовете към Национално сдружение " Традиция " от Тетевен, София, Копривщица, Ловеч, Етрополе и самодейци към НЧ " Христо Смирненски 1925 година " в с. Черни Вит пресъздадоха последните мигове от живота на капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски.
След убийството на Ботев, двамата четници биват предадени. Главите им са набучени на прът, а телата са заровени от три тетевенски дами. Едни от безконечните български майки – Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от локалните махали - оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали.
Всички присъстващи склониха глави пред величествените облици на героите. Кметът на Черни Вит – госпожа Цветослава Христова, сервира паметно слово: " Споменът за тези велики моменти (…) Той поддържа нашия дух и ни дава сили да преодоляваме зараждащите по пътя компликации. Да ги преодоляваме само с мисълта и грижата за положителното на нашето общество и на нашите деца, за положителното на днешна и бъдеща Майка България! “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР