На 16 юли 2021-а цената на електроенергията на Българската енергийна

...
На 16 юли 2021-а цената на електроенергията на Българската енергийна
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Интерконекторът с Гърция вече е сертифициран; Малките ВЕЦ могат да продължат да работят

На 16 юли 2021-а цената на електрическата енергия на Българската енергийна борса беше 195 лева./мВтч, през днешния ден е 541 лева Природния газ в България преди година струваше 50 лева./мВтч, а в този момент е 186 лв..

Припомняме всичко това, тъй като някак свикнахме с рисково високите цени, а те действително са тук от по-малко от година. Макар че предишния юли към този момент бяха налице първите сигнали за повишението.

Именно енергийните цени са и в главната на съвсем 17% инфлация, която Национален статистически институт регистрира за юни. Добрата вест, в случай че изобщо има такава, е, че растежът на инфлацията се забавя. А в идващите месеци това ще стане още по-отчетливо, защото към този момент няма да има такава разлика в цените на тока и газа на годишна база.

Но до момента в който главните вести са свързани точно с цената на електрическата енергия, газа и петрола, в България и други аспекти на енергетиката не престават своите борби. След дълга сага, правосъдни каузи и тъжби от екологични организации на 6 юли Върховният административен съд (ВАС) взе решение, с което анулира противоречивото обвързване личните на Водноелектрическа централа в страната да имат учредено право на градеж, с цел да могат да възобновяват разрешителното си за водоползване и да продължат активността си. Повече за всички гледни по тематиката може да се научи.
Реклама
Официално Комисията за енергийно и водно контролиране, който е на няколко седмици от това да бъде пуснат механически в употреба. Трасето е от голяма значимост освен за България, а за целия балкански район, защото това е директна връзка с Трансадриатическия газопровод, който доставя газ от Азербайджан.

Допълнително през седмицата тематиката за скъпата цена на електрическа енергия и природния газ продължи да е главен фокус. В тази връзка, а напрежението сред продължава да пораства, защото от Москва стягат енергийния обръч над континента преди зимата и се пробват да управляват всеки, който се пробва да търгува с Европейски Съюз.
Цените на електрическата енергия продължиха да са извънредно високи, с непрекъснати равнища над 600 лева за мвтч
Ако сте пропуснали от началото на седмицата:

Румъния продължава да крачи напред и вкарва нов механизъм.
Реклама
И още от " Капитал ":

А по какъв начин най-голямата френска енергийна компания - EDF, беше национализирана поради финансови проблеми около поддръжката на атомните електроцентрали.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Политика 2 Финансови артикули 3 Свят 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Икономика Реклама
Най значимото от Capital Green:

? Преминаването към е-автомобилите и модернизирането на публичния транспорт са основните промени за декарбонизирането на превоза.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Новата цена на естествения газ; Бъдещето над Топлофикация София; Забраната за рандеман на газ край Генерал Тошево 9 юли 2022, 16:06 Седмични вести за енергетика: Бизнесът ще има таван за цените на тока, парното нараства с 30% 2 юли 2022, 17:23 Седмични вести за енергетика: Идва още полутечен газ; Енергийният обръч към Европа 25 юни 2022, 08:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР