На 16 ноември Светата Православна Църква почита паметта на апостол

...
На 16 ноември Светата Православна Църква почита паметта на апостол
Коментари Харесай

Почитаме паметта на свети апостол и евангелист Матей


На 16 ноември Светата Православна Църква уважава паметта на деятел и евангелист Матей, създателят на първото евангелие.  
Матей бил родом от Капернаум, Галилея, наричали го още Левий.
В Светото евангелие се споделя по какъв начин Иисус Христос, откакто излекувал парализирания, отишъл към Тивериадското езеро, близо до Капернаум. Той се спрял на това място, където събирали налози. Като видял там митаря Матей, споделил му: " Върви след мене! ".
Длъжността " митар " означавала събирач на налози, бирник. Тя била в огромно пренебрежение у юдеите, тъй като митарят събирал налози от Божия народ за езическото римско държавно управление.  Христос обаче " видял " в душата на митаря Матей, презиран от юдеите, и го намерил заслужен да одобри същинското обучение. Матей с наслада чул думите на Спасителя и го поканил вкъщи си. Там се събрали доста съседи, другари и познати - всички те били митари и грешници - и седнали на трапезата дружно с Иисус и учениците му. Случило се там да участват и някои книжници и фарисеи. Като видели, че Господ не се гнуси от грешници и митари, а седи дружно с тях на трапезата, те роптаели и казвали на учениците му: " Защо вашият Учител яде и пие с митари и грешници? " А Господ чул думите им и дал отговор: " Здравите нямат потребност от доктор, а болните; тъй като " не съм пристигнал да прикани праведници, а грешници към смирение “ (Мат. 9:9-13).
От това време Матей бил постоянно с Христос в цифрата на дванадесетте негови възпитаници. Той написал своето Евангелие по молба на апостолите осем години след възкресението на Спасителя.  Апостол Матей е първият,  описал събитията от земния живот на Господ.
За живота на св. евангелист Матей са непокътнати малко сведения. Той бил брат на св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото обучение, като ходил в доста далечни страни - Персия, Мидия, Индия, Партия.  
ЖЕЗЪЛЪТ НА МАТЕЙ 
С  името на деятел Матей е обвързвана и  една светиня, която търсачи на съкровища и легенди търсят до ден сегашен. Преданието споделя, че той отишъл при един див езически народ. Там му се явил Господ, дал му скиптър и му заповядал да го забие в земята, като заречен, че тоя скиптър ще принесе плодове, а от корена му ще протече чудноват извор. Действително Матей, като събрал всички поданици, посадил жезъла, който цъфнал и пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове. От корена му бликнал избистрен извор. Всички се затичали към това дърво, пили вода от отлично появилото се аязмо и по подстрекателство на апостола приемали тук Свето кръщение, след което излизали от водата духовно актуализирани. 
ЧУДЕСАТА 
Свети евангелист Матей приключил живота си страдалчески през 74 година в град Мирмени, където сложил за свещеник ученика си Платон. Когато  по разпореждане на шефа Фулвиан го арестували, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, само че той с молитва им възвърнал зрението. Устроили му клада, само че пламъкът не се докоснал до божия ласкател, а се устремил върху златните идоли и те се разтопили от огъня като восък. Много от присъстващите неверници били изгорени, а от разтопените идоли изригнал пламък, който в облика на дракон се устремил към Фулвиан. Така че и той не могъл да избяга и да се избави от заплахата, до момента в който не призовал смирено апостола да го избави от гибелта
Така Фулвиан повярвал в Христа и заповядал да донесат останките му и да ги облекат в скъпоценни одежди. Но той още нямал съвършена религия и заповядал да създадат стоманен ковчег, да го запечатат с олово от всички страни и да го хвърлят в морето. След като стоманеният ковчег с честните мощи бил хвърлен в дълбините, на сутринта християните го намерили изхвърлен на брега.
Мощите на свети евангелист деятел Матей съгласно легендата се озовават в Лукания, Италия, през X век. При ломбардския принц Гисулф I те са тържествено пренесени в Салерно, Италия, където са заровени в храма „ Сан Матео “. През последните 1000 години катедралата е опожарявана доста пъти. Но  все пак светите мощи на деятел Матей остават недокоснати от огъня. През 2012 година митрополитът на Саломина – Серафим, подарява парченце от светите мощи на деятел и евангелист Матей за безконечни времена и избавление на православните християни в България. Днес частицата от Светите мощи се пази в  храм „ Света Матрона Московска ” в Пловдив.
На днешния ден честват данъчните чиновници, тъй като тогавашната специалност на Свети деятел евангелист Матей била таман събирач на налози.
На 16 ноември празник имат и хората, носещи името на светеца или  производни имена -  Матей, Матея, Матия, Матеус, Матю. 
БНР
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР