На 16 декември 1934 година официално са завършени двете основни

...
На 16 декември 1934 година официално са завършени двете основни
Коментари Харесай

16 декември е една от най-ключовите дати за родната Алма Матер

На 16 декември 1934 година публично са приключени двете съществени здания на Софийския университет - тези на ректората и библиотеката. Двете сгради са осветени на специфична гала. Централната част на постройката на СУ на стойност 6 млн. златни лв. е издигната с подаяние на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито статуи красят нейната фасада.

През 1906 година е разгласен конкурс за постройка на държавен университет. Той е извоюван от абстрактен план на френския проектант Жан Бреасон. Първоначално проектът съставлява отбор от десетина здания, които би трябвало да се разположат върху настоящето място на университета, някогашния царски манеж, където през днешния ден е Националната библиотека, и Докторската градина.

Проектът обаче се оказва прекомерно упорит и строителните проекти по този начин и не са приключени преди експлоадирането на Първата международна война през 1914 година Във войната България се оказва на губещата страна, претърпява национална злополука и е принудена да изостави грандиозните архитектурни замисли. През 1920 година ефорията разпорежда на проектант Йордан Миланов да преработи първичните планове в една постройка.

Той влага всичко от себе си и работи безусловно до последни сили. Повален е от тежка настинка и издъхва на градежа на 8 февруари 1932 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР