На 15 юли се навършват 110 години от кончината на

...
На 15 юли се навършват 110 години от кончината на
Коментари Харесай

Митко Иванов за паметниците на Коджакафалията и ще се изпълни ли волята му

На 15 юли се навършват 110 години от кончината на Александър Георгиев Коджакафалията и точно тази тематика избра за рубриката си „ Старият Бургас “ по Дарик Югоизток, Митко Иванов.

Той е създател на първото модерно проучване за най-емблематичната персона на Бургас, „ Мълчанието на Александър “. А в изданието за пръв път беше показан цялостният текст назавещанието на Александър Георгиев Коджакафалията, родословното му дърво, сведения за детството и младостта му, по какъв начин е изглеждал, последните му дни, всички парцели, кой ги е разграбил и по какъв начин са поругани гробът и паметникът му.

Не към историята на Коджакафалията обаче, а към въпроса с паметниците, построени досега за благодарност към него, Митко Иванов избра да насочи фокуса в предаването, отдадено на годишната.

„ Преди по-малко от година се състоя откриването на паметника на Александър Георгиев Коджакафалията, ситуиран в двора на едноименното учебно заведение. Той е дело на статуя и мой сътрудник Радостин Дамасков. Тогава доста от мненията бяха свързани с това, че е било извънредно време да има сходен мемориал. Всъщност, той надалеч не е първия, нито втория. Макар с благородни планове и в желанието си да го почетем, през днешния ден имаме цели пет. Оригиналният монумент, издигнат по неговата воля и погубен през 1950 година от комунистическата власт. Следваща е паметната плоча на ул. „ Вардар “ 1, евентуално от 1990 година Малко по-късно в двора на тогавашното сиропиталище и през днешния ден учебно заведение, сътрудника Атанас Стоянов основава трети, орелеф, с благодетелният жест на Руси Куртлаков. Той стои и до ден сегашен там. През 2008-а в родното му село се построява още един монумент. Приживе, когато разговарях с Георги Райков, той твърдеше, че в родното му село е имало и различен, въпреки и по-малък. По думите му обаче той е липсващ. Тоест сегашния от 2022 година е пети подред. Но и до този миг няма построен там, където благодетелят на Бургас е поискал да има и е оставил средства за построяването му “, разяснява историографът Митко Иванов.

Защо се получи по този начин, че изградихме толкоз доста монументи на Александър Георгиев Коджакафалията, а към момента не е изпълнена неговата воля, която той ясно е показал в наследството си, обозначил е мястото, дарил е имот и даже е оставил средства за осъществяването, чуйте от Митко Иванов в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР