На 15 януари косоварят Малик Билали посети мемориала на цивилните

...
На 15 януари косоварят Малик Билали посети мемориала на цивилните
Коментари Харесай

Клането в Рачак: Епитом на режима на Милошевич

На 15 януари косоварят Малик Билали посети мемориала на цивилните косовски албанци, убити при кръвопролитие в село Рачак по време на жестоката война преди 25 години.


44 жертви са положени да почиват на мемориалното място. Тялото на 45-ата жертва в никакъв случай не е открито. Сръбските управляващи и до през днешния ден отхвърлят военното закононарушение.


„ Спомените са свежи, като че ли не са минали 25 години “, сподели Билали пред Balkan Insight, до момента в който се изкачваше по ската до паметника.

„ Изпатваме болежка, само че и горделивост. Свободни сме с помощта на тяхната всеотдайност “, сподели Билали, спомняйки си за жертвите на сръбския режим.

Рачак е обграден и нападнат от сръбските сили за сигурност сутринта на 15 януари 1999 година

Войниците влизат в селото и нахлуват в къщите една по една. Някои селяни се пробват да се скрият, само че са открити, бити, отведени и разстреляни.


Сръбските управляващи упорстват, че всички жертви са бойци от Армията за избавление на Косово, АОК.

Но Уилям Уокър, началник на задачата на ОССЕ за инспекция на прекратяването на огъня в Косово, който посещава мястото на идващия ден, го назовава „ закононарушение против човечеството “ и упорства, че жертвите са цивилни.


Жестокото нахлуване е част от обвинителния акт на трибунала в Хага против президента на Югославия Слободан Милошевич. Но присъда по този начин и не беше произнесена, тъй като Милошевич умря през 2006 година, до момента в който беше в ареста.

Тази седмица Уокър уважи паметта на жертвите на мемориала на селото. Той също по този начин приказва на възпоменателна гала в Щимле, като се концентрира върху измененията, които към момента са в съзнанието му след клането преди 25 години.

„ Рачак за мен значи преход от живота на косовските албанци под репресивното югославско ръководство до живота за косоварите през днешния ден, от всички етноси, от всички религии ", означи Уокър.


„ Това е изцяло демократична страна и аз съм доста горделив, че имам най-малко малко присъединяване в това “, добави пенсионираният американски посланик, чиято скулптура беше сложена в Рачак през 2017 година

Клането в Рачак предизвика смяна в политиката на Запада към Косово и се трансформира в повратна точка в спора сред войските и полицейските сили на военнопрестъпника Милошевич и партизаните от АОК, които се бореха за самостоятелност.

Жестокостта стана значим фактор в решението на НАТО да нанесе въздушни удари против Югославия два месеца по-късно, с цел да принуди Милошевич да изтегли войските си от Косово.

Президентът на Косово Вьоса Османи разказа клането като „ повратна точка в нашата история “.

„ Клането в Речак е в нашата памет поради бруталността против деца, дами и мъже, които страдаха единствено поради етническия си генезис, единствено тъй като бяха албанци “, сподели Османи на възпоменателна гала.

„ Ние сме тук през днешния ден на първо място, с цел да търсим правдивост... това кръвопролитие има живи очевидци, които са претърпели ужаса на този ден “, добави тя.

Сръбските политически водачи не престават да отхвърлят, че е имало кръвопролитие на цивилни. През 2019 година сръбският президент Александър Вучич сподели, че „ всичко е изфабрикувано от оня международен лъжец, лъжец и лъжец Уилям Уокър “.

В понеделник сутринта в Белград сръбската социална телевизия РТС интервюира някогашния пълководец на полицейските специфични елементи на страната, Горан „ Гури “ Радосавлевич, който управлява интервенцията в Рачак.

Радосавлевич твърди, че по това време в селото не е имало цивилни и че интервенцията е била ориентирана единствено към партизаните от АОК.

Той също по този начин съобщи, че „ решението към този момент е било взето на Запад “, а точно НАТО да стартира своята въздушна акция против Югослави,я още преди Рачак, настоявайки, че „ щяхме да бъдем бомбардирани рано или късно “.

Специалният прокурор на Косово сподели през януари 2023 година, че Радосавлевич е един от обвинените, търсени за клането в косовското село.

Премиерът Албин Курти даде обещание, че Косово и неговият народ „ няма да простят военните закононарушения, осъществени от Сърбия в Рачак или където и да е другаде “.

Той сподели, че жестокостите, осъществени по време на войната от 1998-99 година, „ не могат да бъдат изтрити от историята на сръбската страна, която е направила тези закононарушения, или от историята на Косово и неговия народ, който е потърпевш от тези закононарушения “.

Местният гражданин Малик Билали показа гнева на Курти.

„ Нищо не е направено, с цел да има правораздаване за това кръвопролитие. Много е мъчително. Ако не са съумели да хвърлят светлина върху това до момента, не знам по кое време ще съумеят “, акцентира той.

Миналата година косовските управляващи оповестиха, че желае ареста на 18 сърби, обвинени за клането. Вече има издигнат един обвинителен акт. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР