На 15-ти юни се отбелязва Видовден. Този празник се свързва

...
На 15-ти юни се отбелязва Видовден. Този празник се свързва
Коментари Харесай

Видовден е: Какви са поверията и традициите на празника

На 15-ти юни се отбелязва Видовден. Този празник се свързва с наказването и възмездието за всеки, който ги е заслужил с делата си.

На Видовден се почитат светците Вартоломей, Елисей (Лисе) и сестра им Вида. Празникът се смята за деня, който е за предотвратяване от градушки и естествени бедствия.

Може би сте чували израза " Ще пристигна Видовден ", който се свързва със злините и естествените бедствия, които ще поразят отговорните.

Обичаи и вярвания на Видовден
На този ден се извършват гадания и любовни ритуали.

Вечерта преди празника девойки се мият " видовенска " вода, която се събира от росата на растенията. Смята се, че тази вода прави косите по-буйни и лицата стават по-красиви. След това момите отрязвали три стръка от растението шавар и ги наричали с имената на младежите, които харесвали. Вярвало се, че до края на годината ще се омъжат за този, чийто филиз е станал най-голям.

Преданието споделя, че Амос бил овчар в палестинския град Текоа. Той бил извикан от Бога за пророческо служение по времето на израилския цар Йеровоам и юдейския цар Озия. Но народът не се вслушал в предизвестията на пророка, който възвестил наказване от Бога.

Седма глава от книгата на пророка:

" Амасия, духовник ветилски, прати при израилския цар Йеровоам, а Израил безусловно ще бъде откаран заложник от земята си ". И рече Амасия на Амос: " Ясновидецо, иди и се в профил в земята Юдова! Там яж самун и там пророкувай, а във Ветил към този момент не пророкувай! Защото той е реликва царева и е царски дом ". Отговори Амос и рече на Амасия: " Аз не съм оракул и не съм наследник на оракул. Аз бях овчар и събирах диви смокви. Но Господ ме взе от овцете и ми рече: " Иди, пророкувай при Моя народ Израиля! " Сега изслушай словото Господне! Ти казваш: " Не пророкувай срещу Израиля и не произнасяй думи срещу дома Исааков! " Затова ето що споделя Господ: " Жена ти ще бъде обезчестена в града, твоите синове и дъщери ще паднат от меч, земята ти ще бъде разграничена с мерилна шнур, ти ще умреш в нечиста земя, а Израил безусловно ще бъде отведен от земята си " (Амос 7:10-17).

Но вестителският сановник се обидил от тези думи и дружно със сина си нанесли побой на Амос и по-късно той умрял от раните си. Това се случило през 8 век преди Христа.

На 15-ти юни имен ден честват всички, които носят името Августин. Желаем ви здраве, триумфи и благополучие!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР