На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, общо

...
На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, общо
Коментари Харесай

Над 57 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път на 15 септември

На 15 септември ще честваме в 2349 български учебни заведения, общо 702 000 деца ще са учениците от първи до 12-и клас. Над  57 000 деца ще прекрачат прага на учебното заведение за първи път, заяви министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. 

С приемането на бюджета за 2023 година бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия личен състав с 15%, с което се обезпечи поддържането на равнището от 125% по отношение на междинното заплащане в страната. За тази цел бяха обезпечени в допълнение 524 милиона лв. по бюджета на просветителната система, напомни министър председателят.

Заедно с Министерството на електронното ръководство, Министерството на образованието работи интензивно по продължение на дигитализацията на образователния развой. Всички учебници до седми клас ще бъдат цифровизирани до първия образователен ден, увери Денков. 

Общо 702 000 са учениците от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 70 520 учители. В 43 страни 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни учебни заведения и в две български държавни учебни заведения, уточни той. 

Премиерът заяви, че през лятото са били осъществени поправки в 747 учебни заведения, 507 от които са завършени, а 240 се довършват сега, само че до 15 септември ще бъдат завършени. В 63 учебни заведения ще има към момента поправки, само че те ще бъдат проведени, тъй че да не попречат нито на тържествата за първия образователен ден, нито по-късно, сподели министър-председателят. 

До края на септември ще продължи разискването във връзка с измененията в образователните стратегии, заяви министърът на образованието Галин Цоков.

„ Искаме доста добре да обсъдим всички препоръчани промени, защото става въпрос за оферти на експертни групи, които две години са работили върху тях ”, уточни министърът. Според него би трябвало доста добре да се реши какви са опциите за отпадане на избран фактологически материал. „ Много деликатно се отнасяме към измененията в образователните стратегии ”, означи Цоков.

„ Това, което е направено през последните месеци, е да се усъвършенства сигурността във връзка с електронните адреси на просветителните институции ”, сподели министърът. Той осведоми, че шефовете на учебните заведения са задължени да употребяват съответните профили и предпазени пощи в системата на МОН, тъй че всичко да минава през киберсигурността на ведомството.

На въпрос има ли дефицит на учители министърът сподели, че главният проблем е в по-малките обитаеми места с учителите по математика и по естествени науки. „ МОН се пробва да компенсира този дефицит посредством националната стратегия „ Мотивирани учители ”, в границите на която се приготвят учители по естествени науки, в това число приключили експерти в региона на инженерните специалности. Те са с спомагателна подготовка, в това число математика. Няма да останат незаети работни места, свързани с учители по обособени предмети ”, увери министърът на образованието.

Министерство на вътрешните работи осъществя политики и акции за предотвратяване на децата на пътя, уточни основният секретар Живко Коцев. Той заяви, че в цялата страна се правят инспекции на сградния фонд на учебните заведения, детските градини, противопожарните условия, организацията на пропускателния режим в образователните заведения. Правят се срещи с представители на охранителните компании, с които се разисква по какъв начин би трябвало да се постъпва при появяването на лица със подозрително държание, с цел да не се позволяват в постройките хора със подозрителен багаж. Коментира се по какъв начин да се реагира при приемане на сигнали за закани и противообществени прояви. Извършва се мониторинг на прилежащите зони и на подстъпите към учебните заведения за съществуването на пешеходни пътеки, за положението на светофарните уредби, изкуствените неравности, осветлението в регионите. Правят се работни срещи на институционално равнище с представители на районните ръководства към Министерството на образованието и с кметовете на региони и на общини, с които се съгласуват и координират институционалните дейности за откриването на първия образователен ден, по отношение на опазването на публичния ред и пътната сигурност, добави Коцев.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи разгласи, че е основана организация за непрестанно полицейско наличие на първия образователния ден. Ще бъдат осъществявани инспекции в комерсиалните обекти, с цел да не се продават тютюневи произведения и спиртни питиета на подрастващи. Сериозно ще бъде противодействието на наркоразпространението в учебните заведения, акцентира той. Коцев добави, че на първия образователен ден полицейски чиновници ще имат беседи с първокласниците и техните родители. И моли родителите да извърнат внимание на безвредните направления, по които децата им да се движат до учебно заведение, както и да им се напомни по какъв начин се пресича безвредно. „ Децата би трябвало да имат светлоотразителни дрехи или светлоотразителни детайли по тях ”, сподели основният секретар. Той се обърна и към водачите на коли да пазят децата на пътя, да бъдат съобразителни, изключително към учебни заведения и детски градини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР