На 15-и ноември българските читатели ще могат да се срещнат

...
На 15-и ноември българските читатели ще могат да се срещнат
Коментари Харесай

Радичков в Сибир и Швеция - пътеписите на автора с нов живот и изложба с непоказвани фотографии


На 15-и ноември българските читатели ще могат да се срещнат с две от най-важните произведения в креативния път на Йордан Радичков.

От 18:30 часа театралната зала на Столична библиотека ще бъде показан осми том от „ Йордан Радичков. Събрани съчинения “, който съдържа в себе си добре забравения му пътепис от Сибир от 1967 година „ Неосветените дворове “, както и любопитен роман за пътуването му до Швеция от 1980 година „ Малка северна сага “.

Представянето на осмия том ще бъде съпроводено от галерия с непоказвани до момента фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Черно-белите фотоси описват за срещите му с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустота и тайгата. Благодарение на фотографа Александър Сертев фотосите бяха възобновени от тежко повредени ленти и в този момент ще намерят своя нов живот в едноименната галерия „ Неосветените дворове “ с скъпата помощ и партньорството на Столична библиотека, които са съорганизатор.

Гостите ще имат и специфичната опция да научат повече за двете творби от диалога с професор Инна Пелева и професор Вера Ганчева, които ще чакат всички заинтригувани в театралната зала на Столична библиотека, с цел да опишат за историята на двете творби.

„ Неосветените дворове “ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата споделя за пътуванията му из сибирските земи през 1967 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в проучване на разнообразни кътчета – от най-развитите индустриално райони, до безлюдни места, с цел да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна диря в творчеството на Радичков и създателят самичък неведнъж се връща към думите на шамана:

„ Бог е един, сподели шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не би трябвало да приказваме. Трябва по този начин живеем, все едно, че има господ. И в случай че не имаме вяра в него, да бъдем почтени – е, това е към този момент самият господ. Вярата е като кладенеца, разнообразни хора пият от нея, а водата в кладенеца постоянно си остава една и съща. “ – фрагмент от „ Неосветените дворове “.

В актуалното издание на том номер осем българският четец за първи път ще се запознае и с бележките на създателя, които той си е водил по време на пътуванията. Това е един трогателен и нередактиран текст, който единствено в няколко страници чертае цялата книга и показва живите и неподправени усещания на Радичков от комплексния и недопечен живот из сибирските земи.

След триумфа на „ Неосветените дворове “ и голям брой преводи, книгата е видяна и от критиците в Швеция. Специалистите там са толкоз разчувствани от историята за Сибир, че канят Радичков да попътува из Скандинавието и да напише различен пътепис за техните земи.

Така през 1980 година на бял свят се появява „ Малка северна сага “. Книгата споделя за усещанията на създателя от пътуванията му до Швеция през разнообразни сезони и по разнообразни мотиви – от най-дългия ден в Швеция до присъединяване му на кръгли маси с Кърт Вонегът и Хайнрих Бьол. Заедно с това авторовата мисъл непрекъснато тегли към родния край и спомените за околните хора, детството, бомбандировките над София, сънищата на младата му тогава майка и една прелестна литературна панахида, обслужена в памет на Емилиян Станев и неговите безчетни кучета.

Представянето на том осми от поредицата „ Йордан Радичков. Събрани съчинения “ ще се състои на 15-и ноември от 18:30 часа в Столична библиотека. Изложбата с фотографии ще може да бъде прегледана до 30 ноември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР