На 15 декември 1923 г. Skoda регистрира кръглото лого с

...
На 15 декември 1923 г. Skoda регистрира кръглото лого с
Коментари Харесай

Skoda: Сто години крилата стрела - видео

На 15 декември 1923 година Skoda записва кръглото лого с крилата стрела като комерсиална марка в патентното ведомство в Пилзен. За първи път то се появява на транспортните средства от Млада Болеслав през 1925 година Очевидно крилатата стрела е спечелила конкурс за хрумвания, управителен от Dr.-Ing. Владислав Сикора, механически шеф на Skoda по това време.

Самият дизайн се приписва на Томас Маглич, който по това време е търговски шеф на компанията. Съобщава се, че е бил въодушевен от стенен релеф в офиса си, който демонстрира индианец, носещ поразителна прическа. Окончателният вид на логото обаче е дело на професионален дизайнер. Исторически източници допускат, че водещите чешки скулптори Отакар Шпаньол или Ото Гутфройнд са виновни за дизайна, само че няма доказателства за тяхното авторство.

В последна сметка са основани две версии на крилата стрела - едната с пет пера, другата с три. Графично по-изчистената и образно по-ясна версия с три пера върху летящата стрела скоро се постанова и логото се появява за пръв път на локомотивите, създадени в Пилзен. Едва през 1925 година, след сливането с автомобилния производител Laurin & Klement, емблемата украсява и транспортни средства от Млада Болеслав.



Големият кръг символизира универсалността, земното кълбо и света. Крилото показва техническия напредък, моделната гама на Skoda и нейните международни продажби. Стрелката, сочеща напред, съставлява съвременни индустриални способи и успеваемост, до момента в който дребният кръг - " окото " - отразява прецизността в производството на транспортни средства, техническия прозорливост и визия.

През цялата си история крилатата стрела е била употребена при колите Skoda, аварийните елементи, в осведомителни и информационни материали. Към днешна дата то е претърпяло единствено пет забележителни модификации и промени в цвета. В истинския си дизайн логото е с железна основа, което е определящо и за първата цветова скица в сребристо и синьо.

През 50-те и 60-те години на предишния век се появява и в алено. През 1993 и 1994 година зеленото заменя предходното синьо. В допълнение, към този момент по-широката ръбна лента съдържа името на марката Skoda. Въпреки това, тази версия остава за малко, защото през 1994 година логото се появява, като че ли е завършено в 3D. Skoda промени външния пръстен - преди този момент зелен, на черен, до момента в който сегашната зелена стрелка има за цел да подчертае уговорката на марката към опазването на околната среда.

Върху транспортните средства логото също съдържаше словно марката " Skoda " дружно с лавров венец в долната част на околния пръстен. През 2011 година е завещан от по-лека и по-модерно изглеждаща версия със зелени, сребристи и черни детайли.

През 2022 година Skoda показа най-сериозната смяна на логото за последните 30 години като част от новата си еднаквост на марката. Актуализираната версия усъвършенства външния тип на марката в цифровите информационни канали, изключително на екраните на мобилни устройства.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР