На 15 август отбелязваме Успение на Пресвета Богородица. Успението на

...
На 15 август отбелязваме Успение на Пресвета Богородица. Успението на
Коментари Харесай

Хиляди се поклониха на чудотворната икона Света Богородица Троеручица в Троянския манастир

На 15 август означаваме Успение на Пресвета Богородица. Успението на Света Богородица, майката на Иисус Христос, се празнува от древността като празник за християните, които я почитат поради нейната нравствена непорочност.

Днес хиляди миряни се събраха в Троянския манастир в село Орешак. На този ден по традиция се изнася чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. На празника участва и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Служението се организира в двора на светата обител, откъдето потегли и литийно шествие с иконата. Всички се събират на това място с вяра да измолят здраве, а болните да се помолят за излекуване.

„ Успение Богородично е един от най-уважаваните празници в троянския край, тъй като това е празникът на нашата Света Обител – Троянския манастир. От 16-и век насам този празник се почита изключително от жителите на община Троян и през днешния ден още веднъж манастирът е цялостен с поданици и посетители, с цел да се поклоним и да си пожелаем здраве. Всички сме тук да изразим почитание към майчинството, към децата и към фамилията “, сподели във връзка празника кметът на Троян Донка Михайлова.  

В двора на Троянската света обител бе отслужено празнично служение, а искащите можеха да насочат молитва и да се допрян до чудотворната икона на Богородица Троеручица в манастирския храм. След службата иконата дружно с литийно шествие по улиците на село Орешак извървяха дистанцията до местността „ Могилата “ в селото.
Икона на Богородица Троеручица
Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица е обвързвана със събитие от 1600 година Тук в руините на един опустошен античен манастир се заселва незнаен по име нравствен дъртак дружно с единствения си възпитаник. По-късно при тях идва духовник от Света гора, който придвижва със себе си чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя е била предопределена за подарък за българските градове отвъд Дунава, в днешна Румъния. След като този духовник останал няколко дни при своите духовни братя, решил да продължи пътя си. Света Богородица посредством препъване на коня, който придвижва иконата, демонстрира, че желае тази икона да остане на това място, с цел да благославя българския народ. От 1600 година тази икона се намира в Троянския манастир.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР