На 15.07.2023 г., се проведе традиционния маратон от остров Света

...
На 15.07.2023 г., се проведе традиционния маратон от остров Света
Коментари Харесай

Директорът на 4 ОУ Св. Св. Козма и Дамян с отлично представяне в Общинския плувен маратон

На 15.07.2023 година, се организира обичайния маратон от остров Света Анастасия до моста на градския плаж в град Бургас, проведен от Община Бургас и Плувен клуб „ Метропол “.
За първи път плувният маратон е част от вътрешния състезателен календар на Българска федерация плувни спортове. Срещу предизвикването да преодолеят 6400 м. в открити води по права линия, с изключение на многото български плувци и запалянковци, тази година се изправиха и състезатели от няколко страни. Така бургаският маратон автоматизирано се трансформира в интернационален. Покана да бъде формален посетител бе отправена към легендата на международното плуване в открити води Петър Стойчев, само че отсъстваше заради други неотложни задължения.Маратона е с най - огромният награден фонд от 8000 лева, само че заради високата компликация малко на брой елитни състезатели по плуване имат дързостта да вземат участие. Участниците плуват в открити води, където би трябвало да се борят с морските течения и честите безредици от над 2 бала. Много постоянно участниците плуват с към 500 до 1000 метра повече от формалното разстояние Имало е години, когато заради ограничения за сигурност надпреварата е било прекъсвано. Тази година също не направи изключение. Маратонът започва в 9.00 часа от остров света Анастасия с 46 участници при умерено море. След час се появи неспокойствие от към 3 бала и надпреварата можеше да бъде спряно, уредниците от ПК „ Метропол и гранична полиция взеха решение да продължи.Плувната школа от гр. Сандански беше показана само от Борислав Иванов- шеф на 4 ОУ „ Св. Св. Козма и Дамян “, който от дълги години се състезава сполучливо при ветераните. Ето какво показа той. „ За първи път вземам участие на морски маратон. Това съревнование е най- тежкото и най- мъчно от маратоните, проведени в страната. Освен теченията, вълните и дългото разстояние, което заради сложното насочване се плува доста повече уредниците са поставили и контролно време от един астрономически час след спечелилият в което всеки участник би трябвало да влезе. Извън това време по участниците по трасето се качват в лодките и не приключват надпреварата. Това контролно време е сложено само да се ограничи присъединяване на неподговени участници.Малко след завършването на призовата тройка при мъжете излезе неспокойствие и стана доста мъчно завършването в контролното време за всички плувци по трасето. Огромен поклон от уредниците, който тази година оставиха да финишират всички участници.Въпреки, че направих огромно отклоняване по пътя до финала и от самото начало плувах самичък съумях да завърша доста преди да изтече контролното време.
На мостика имаше бурни овации за всички завършващи участници. При моето финиширане се получи куриозна обстановка. Толкава мощно ме приветстваха, че помислих че съм приключил финален и чакат единствено моето финиширане. Поздрави ме персонално кмета на община Бургас- Димитър Николов и ме предложения да се фотографирам до него.При мъжете имаше двама спечелили Ангел Маргаритов и Антоний Моралийски, а трети се класира Радослав Тодоров - и тримата са елитни плувци и юношески национали по плуване. При дамите преди всичко е Александра Вачкова от Варна, следвани от Росица Желязкова и Даниела Узунова.Спечелих трето място при ветераните от 36-до 50 години, а в общото класиране от 43 приключили взех почетното 13 място. Когато си самичък във водата не мислиш за класиране и не се вършат никакви сметки. Единствената сметка е сполучливия край. Победители са всички участници, който приключиха това тежко съревнование. Най- доста ме впечатли мъж на 73 години и една участничка с физически увреждания, който сполучливо приключиха маратона. За мен те са най- огромните спечелили. Искам да изкажа големи благодарности към сътрудниците от ПК „ Метропол “, за отличната организация на надпреварата и най –вече за гостоприемството с което посрещнаха и изпратиха всички участници ”.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР