На 14 януари почина доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в

...
На 14 януари почина доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в
Коментари Харесай

Почина дългогодишният преподавател от Софийския университет доц. Цветан Игнатов

На 14 януари умря доцент Цветан Игнатов, дълготраен учител в Стопанския факултет на Алма матер, оповестиха от Софийския университет " Св. св. Климент Охридски ".

Доц. Цветан Игнатов е роден през 1942 година Творческият и трудовият му път е съвсем напълно обвързван със СУ, който той приключва през 1966 година От 1966 до 1991 година работи като теоретичен помощник в Единния център по математика и механика към Българската академия на науките и СУ " Св. Климент Охридски ". От 1991 до 1999 година преподава във Факултета по математика и информатика, а от 1999 година е доцент в Стопанския факултет на Софийския университет, където преподава статистика, иконометрия и застрахователна математика. Автор е на голям брой научни изявления с извънредно висок показател на цитиране.

Доц. Игнатов има високи достижения в региона на статистиката, теорията на вероятностите, иконометрията и застрахователната математика. Върховото му достижение е една потвърдена от него теорема, която сътрудниците математици, статистици и иконометрици са нарекли на негово име: теорема на Игнатов. Тази теорема е едно от явленията в посочената научна област. Тя освен има голяма употреба, само че и на нея са отдадени голям брой изявления, както и независими, на най-признатите учени от тази област.

През 2013 година доцент Цветан Игнатов бе почетен с почетната купа " Доктор хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". При връчването на почетната купа, деканът на Стопанския факултет за интервала 2011-2015 година доцент доктор Тодор Попов отбелязва: " Доц. Игнатов е от този необичаен, за жалост може би към този момент изчезващ тип учени, при които отдадеността на науката и нейните резултати е съчетана с цялостно, да не кажа дори анекдотично, неуважение към забележимите белези на самопризнание. Без подозрение, присъждането на почетното звание " Доктор хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски " е един заслужен жест за попълването на този пропуск ".

Поклон пред светлата му памет!, споделят от академичната общественост на СУ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР