На 14 ноември почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст.Йоан Златоуст

...
На 14 ноември почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст.Йоан Златоуст
Коментари Харесай

Почитаме Св. Йоан Златоуст

На 14 ноември почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст.

Йоан Златоуст (349г. - 407 г.) е една от най-значимите персони в историята на Православната черква, един от тримата " светители " - " космополитен учители ", наедно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Забележителен просветител и богослов, той е оставил най-голямото по размер богословско творчество в Източната черква. От западните църковни писатели с него може да се съпостави единствено блаж. Августин.

Най-известна е «Св. Божествена Литургия на св. Иоан Златоуст», която се прави през цялата година, с изключение на в дните, през които е планувано да се прави св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 година Чества се на 13 ноември, на 27 януари - Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари - Деня на св. Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов).

Роден е в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско елитно семейство. Баща му Секунд бил пълководец, а майката му Антуса изповядвала християнската религия. Йоан учи при софиста Ливаний и философа Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина сладкодумство и философия. Покръстен е в 369 година и става монах. През 381 година е в ранг дякон, в 386 година в ранг презвитер. От тогава славата му пораства и е наименуван " Златоуст " поради неговото сладкодумство. През 398 година презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол.Литературното завещание на Й. Златоуст - трактати, писма (около 240) и проповеди - е колосално. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се компилират и цитират от негово време до в този момент от голямо число по-късни създатели. Преведен е на съвсем всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза в щемпел в Париж през 1718 - 1738 година в 13 тома. Мощите на Йоан Златоуст се пазят в седалището на Вселенската патриаршия в Истанбул - църквата " Свети Георги ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР