На 14 март отбелязваме Световния ден за борба с бъбречните

...
На 14 март отбелязваме Световния ден за борба с бъбречните
Коментари Харесай

Нефрологът д-р Диляна Николова: Лекарят е силен, когато болестта е слаба

На 14 март означаваме Световния ден за битка с бъбречните болести. Хроничните бъбречни болести (ХБЗ) се усилват освен в страната ни, само че и в международен мащаб. Точно това е повода, преди 15 години, светът да обърне внимание на казуса и да се разгласи този международен бъбречен ден.

По мотив Деня за битка с бъбречните болести в столицата се организира събитие под надпис „ Болен бъбрек - болно сърце “. В него присъединяване взеха нефрологът доктор Диляна Николова и Христина Николова, ръководител на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести (АПБЗ).

Д-р Диляна Николова е шеф поделение по нефрология към Клиника по вътрешни заболявания „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “. Тя работи с пациенти от всички сфери на нефрологията - хемодиализа, трансплантации, клинична нефрология.

" Болестта до 4-и етап протича безшумно, съвсем без особени признаци. От 4-и към 5-и етап човек може като че ли внезапно да се утежни и да стартира да се оплаква от високо кръвно, мозъчна симптоматика и да събира вода, както да има белодробен отток и зной. Тогава пациентите стартират да идват в тежко положение, докарани с кола за спешна помощ и по неотложност би трябвало да се включат на диализа. Затова и лекарите съпоставят това положение с „ айсберг “. При болестта в 5-и стадии има дестилация под 15, тогава идва и орган заместителна терапия ", сподели доктор Диляна Николова.

Д-р Николова означи, че преди човек, който е с повредени бъбреци, да премине на диализа, би могъл да се лекува с лекарства, които ги има в България и даже са реимбурсирани от Касата.

" Има доста лекарства, които могат да отсрочат диализното лекуване, значима е ранната диагностика ", сподели още доктор Николова.

Относно диализното лекуване, доктор Николова означи, че има два разновидността.

Има апаратна диализа, както и перитонеална диализа.

Апаратната диализа е така наречен " типичен " способ. Хемодиализата нормално се прави 3 пъти в седмицата в болнична среда. При диализата се употребява машина, която филтрира кръвта на пациента. Д-р Николова обърна внимание, че по време на този престой в болничното заведение, който продължава няколко часа  дневно, човек може да гледа телевизия в стаята, както и да си поддържа връзка с останалите пациенти и в този развой няма нищо ужасно, сподели нефрологът, като означи, че междинната дълготрайност на живот при диализа е 20-25 г. 

" Перитонеална диализа в България е едва развита. Пациентът самичък можа да я направи в домашни условия, като по този метод той не е подвластен към диализния уред. Прави се 4 пъти дневно. Пациентът преди този момент се образова по какъв начин да реализира самата процедура
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР