На 14 март хърватският парламент беше разпуснат, за да се

...
На 14 март хърватският парламент беше разпуснат, за да се
Коментари Харесай

Парламентът на Хърватия се разпусна, проправяйки път за избори

На 14 март хърватският парламент беше разхлабен, с цел да се приготви почвата за парламентарни избори по-късно тази година, като 143 от 151 депутати поддържаха решението.


Премиерът Пленкович предложи изборите да се проведат преди гласуването за Европейски парламент, което ще се организира на 6-9 юни, само че към момента не е избрана дата.

Решението за разформироване на Народното събрание идва в миг, когато Пленкович и неговата консервативна партия Хърватски либерален съюз (HDZ) са изправени пред възходящи обвинявания от страна на опозицията в корупция по високите етажи на властта преди вота.

Миналия месец хиляди протестиращи се събраха в хърватската столица, с цел да стачкуват против държавното управление и да изискат провеждането на тазгодишните парламентарни избори допустимо най-скоро.

Министър-председателят отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване.

Очаква се Пленкович и HDZ да бъдат провокирани от група центристки и леви партии, които към този момент оповестиха, че ще вземат участие в коалиция. Партията на премиера е на власт, откогато Хърватия получи самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година

До края на годината в Хърватия би трябвало да се проведат и президентски избори.

Страната с население от към 3,8 млн. души, която последна се причисли към Европейския съюз и остава една от най-бедните стопански системи в блока, като оцелява главно с помощта на туризма по крайбрежието на Адриатическо море./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР