На 14 март 2016 година от космодрума Байконур излетя ракетата

...
На 14 март 2016 година от космодрума Байконур излетя ракетата
Коментари Харесай

Официално: Отложиха втория ЕкзоМарс за 2020 г.

На 14 март 2016 година от космодрума Байконур излетя ракетата “Протон-М ” с първата задача от стратегия “ЕкзоМарс ”, която се състои от орбитален уред “Трейс Газ Орбитър ” и демонстрационен спускаем уред “Скиапарели ”. До този миг всичко на борда на задачата е наред и тя се обрисува да дойде на Марс през октомври тази година.

Втората задача от стратегия “ЕкзоМарс ” трябваше да излети през 2018 година, също с ракета “Протон-М ”. По проект тази задача би трябвало да се състои от съветска спускаема платформа и европейски марсоход. 

Днес Европейската галактическа организация (ЕКА) оповести публично, че заради забавяния в съветските и европейски индустриални действия, както и в забавянията на доставка на научни принадлежности, стартовата дата през 2018 година към този момент не е допустима. Втората задача от стратегия “ЕкзоМарс ” ще бъде изстреляна през 2020 година.

Отлагането беше доказано и на уеб страницата на Роскосмос.

Това отсрочване касае втората задача. Първата задача, която беше наред изстреляна през март, ще дойде и ще стартира работа по проект още тази година.

Марсоходът, който ще бъде изстрелян през 2020 година, ще е най-сложната мобилна машина на Марс – на борда му ще има особено пробивно устройство, което ще може да дълбае в почвата до дълбочина от 2 метра. В получените проби от под повърхността марсоходът ще е в положение да търси живи организми, в случай че такива съществуват през днешния ден.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР