На 13 януари се навършват 146 години от повторното Освобождение

...
На 13 януари се навършват 146 години от повторното Освобождение
Коментари Харесай

Стара Загора отбелязва 146 г. от повторното Освобождение на града

На 13 януари се навършват 146 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската война 1877 – 1878 година Община Стара Загора и Старозагорска света митрополия означават славната дата в историята на града с отслужване на панихида от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и духовниците на Стара Загора в Енорийски храм „ Света Троица “ от 11.00 часа. По този метод ще бъде почетена паметта на починалите при завладяването, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, съветски воини и мирни жители.

Във връзка с годишнината , Регионален исторически музей Стара Загора провежда няколко начинания. На 12 януари, от 14:00 ч. в РИМ – Стара Загора, ще се състои Детско художествено ателие за оцветяване на опълченци и бойни флагове. За присъединяване се изисква авансово записване на тел. 042/919-214.

В същия ден, само че от 15.00 часа, в музея ще се организира просветителна лекция с презентация на тематика „ Повторното Освобождение на Стара Загора през Руско–турската война “. Гости ще бъдат ученици на СУ „ Васил Левски “ и V ОУ „ Митьо Станев “. Същото събитие ще се състои и на 13 януари (събота) от 14.00 часа.
На 22 юли 1877 година град Стара Загора е освободен от Девети Кавказки драгунски полк, под командването на херцог Лайхтенбергски. Българските опълченци и съветските войски с генералите Гурко и Столетов са тържествено посрещнати в Стара Загора на 23 юли 1877 година На идващия ден е определена привременна комисия с ръководител учителят - стихотворец и държавник П. Р. Славейков.

Радостта не трае дълго . Сюлейман паша отдава огромно значение на стратегическото състояние на Стара Загора и насочва 40-хилядния си корпус да превземе града. Решителната борба сред двете войски е на 31 юли 1877 година В боевете при Стара Загора получават бойното си кръщение Самарското знаме и Българското опълчение. Геройски умира и командирът на Трета опълченска тайфа подп. Калитин. След нескончаем пердах войските на предния отряд на военачалник Гурко се отдръпват, с цел да пазят прохода Шипка. Част от популацията на града, дружно с придошлите от селата също се изтегля, следвайки армията. Хората, които не съумяват да го създадат са свиреп избити. Градът е високомерен, опожарен и срутен до основи от османците. В четирите църкви на града са избити хиляди души спокойно население. Много млади дами и деца са отвлечени в иго.

По разнообразни сведения умират към 14 500 българи от града и селата. Не са пощадени даже и тези, които търсят избавление в православните храмове. Освирепели от твърдата опозиция, турците правят нечувани кланета и опожаряват Ески Загра. Цели пет месеца градът остава в тяхно притежание. През това време пожарищата не престават да тлеят, а на всички места има камари от трупове. Властите безрезултатно се пробват да ги погребат. Мъченически починалите старозагорци и поданици на близките села, които са потърсили избавление в града, по този начин и не са заровени и костите им белеят по улиците.

Въпреки тежката зима на 1877 година русите нападат и на 10 декември пада обсаденият Плевен. Руските войски, проявявайки подвиг и мъжество минават сполучливо старопланинските проходи. В началото на януари 1878 година под командването на генералите Ф. Радецки, Н. Святополк - Мирски и М. Скобелев русите разрушават лагера на турските войски при Шипка-Шейново. Войските минават бързо през подбалканското поле, като се борят с остатъците на османската войска.

На 13 януари 1878 година те наново освобождават Стара Загора. Този път няма тържествено посрещане на освободителите от страна на популацията. Единственият човек, който ги посреща е българката Неда Черковина, която съумява да оцелее в петмесечния пъкъл. За нейните премеждия написа възрожденецът Г. Димитров в книгата си,,Страданията на българите и Освобождението на България през 1877-78 год. ”

Започва бавното и трудно възобновяване на града от руините, с цел да доближи до нас, съвременниците в днешния си тип.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР