На 13 май (събота) ще се осъществи поредното издание на

...
На 13 май (събота) ще се осъществи поредното издание на
Коментари Харесай

Европейска нощ на музеите в РИМ – Пловдив

На 13 май (събота) ще се реализира следващото издание на Европейската нощ на музеите. Неин обичаен уредник е Министерството на културата и връзките на Франция, а събитието нормално минава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски страни. Всяка година Европейската нощ на музеите се случва на друга дата към 18 май, когато честваме Международния ден на музеите. Инициативата цели превръщането на честванията в няколкодневен интернационален фестивал, който насочва вниманието към значимата роля на културните институции за развиването на обществото.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите с две свои експозиции: експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” на пл. „ Съединение ” 1 и експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ” 1, които ще отворят вратите си гратис след 18:00 часа и ще одобряват гости до 24:00 часа. Специалната самодейност в експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” ще бъде откриването на изложбата „ В сърцата си българското носим ”, която показва богатото многообразие и хубостта на българските шевици. В експозиция „ Българско Възраждане ” пък ще се осъществят обичайните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от интервала на Възраждането на пловдивското сдружение „ Родолюбие ”.

ИЗЛОЖБАТА „ В СЪРЦАТА СИ БЪЛГАРСКОТО НОСИМ ” ГОСТУВА НА ЕКСПОЗИЦИЯ „ СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1885г. ”

На 13 май (събота) ще се реализира следващото издание на Европейската нощ на музеите. Експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” на пл. „ Съединение ” 1 афишира свободен вход от 18:00 до 24:00 часа, а специфичната самодейност ще бъде откриването на изложбата „ В сърцата си българското носим ”, която показва богатото многообразие и хубостта на българските шевици от разнообразни райони на нашата страна и прилежащите страни.

Изложбата е дело на клуб за българска шевица и плетиво „ Българка ”, учреден през 1978 година от художествения началник Елена Тодорова. Организацията развива две секции – „ везба ” и „ плетиво ”, в които вземат участие дами с изразени благоприятни условия и гений да „ четат ” и претворяват на актуален „ език ” кодираното познание, завещано от дедите ни. За 45 години колективът е основал над 4000 произведения, представящи колоритното шевично разнообразие на разнообразни райони – Софийско, Габровско, Плевенско, Видинско, Ямболско, Дупнишко, Самоковско, Македония, Беломорска Тракия и други „ Българка ” е уредник на десетки сполучливи изложения в България и чужбина, които имат за цел съхранението и популяризирането на нашето културно завещание. За своята активност клубът е почетен с редица награди и оценки.

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ХЛАДНО И ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ОТ ПЕРИОДА НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ В ЕДНОИМЕННАТА ЕКСПОЗИЦИЯ

На 13 май (събота) ще се реализира следващото издание на Европейската нощ на музеите. Експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ” 1 афишира свободен вход от 18:00 до 24:00 часа, а специфичната самодейност ще бъдат обичайните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от интервала на Възраждането на пловдивското сдружение „ Родолюбие ”.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР