На 13 май 2023 г. министърът на външните работи Иван

...
На 13 май 2023 г. министърът на външните работи Иван
Коментари Харесай

Министър Кондов участва в Министерски форум ЕС-Индийско-тихоокеански регион в Стокхолм

На 13 май 2023 година министърът на външните работи Иван Кондов взе присъединяване във Втория министерски конгрес ЕС-Индийско-тихоокеански район (ИТР), който се състоя в Стокхолм в границите на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Форумът събра към 60 министри на външните работи от двата района за разискване на световните провокации и опциите за развиване на съдействието.

Министрите от Европейски Съюз и от ИТР разискаха капацитета за взаимоотношение в сфери като сигурност, търговия и вложения, съгласуваност, прехода към зелена стопанска система, енергетика и други. Потвърден бе дълготрайният ангажимент на Европейски Съюз към Индийско-тихоокеанския район и готовността за усилване на разговора и практическото съдействие, в светлината на все по-голямото значение на района в международната стопанска система и политика, както и взаимната съгласуваност сред Европейски Съюз и ИТР, освен във връзка с икономическото развиване, само че и за сигурността, мира, климатичните промени.

В рамките на форума министър Кондов взе участие в кръгла маса на тематика „ Съвместен отговор на изменящата се среда на сигурност в Индийско-тихоокеанския район “, като в изявлението си подчертава върху смисъла на съдействието с ИТР в разнообразни измерения на сигурността – измежду които киберсигурност, неразпространение, битка с тероризма, продоволствена и енергийна сигурност, сигурност на веригите за доставка. Той посочи нуждата от продължение на поддръжката за Украйна в подтекста на продължаващата съветска експанзия. Преди форума се организира неофициален обяд на участниците с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

По време на форума министър Кондов организира среща с министъра на външните работи на Индия Субрахманям Джайшанкар. Обсъдени бяха опциите за усилване на политическите контакти и съдействието в региона на стопанската система, защитата, науката и технологиите, както и на взаимоотношението в интернационалните организации. Министър Кондов насочи покана за посещаване в България на индийския министър на външните работи. Той прикани също по този начин Индия да употребява въздействието си, в това число като ръководител на Г 20 през 2023 година, за отправяне на нужните послания към Русия по отношение на нуждата от преустановяване на войната в Украйна.

Беше извършена също среща с министъра на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди, в границите на която двете страни потвърдиха готовността си да засилят политическия и секторен разговор, с фокус върху икономическите връзки, както и взаимната поддръжка на кандидатури в интернационалните организации. Двамата министри се сплотиха към нуждата от продължение на поддръжката за Украйна, както и на взаимните старания за отбрана на учредения на правила интернационален ред. От българска страна беше подчертана значимата роля на Индонезия като ръководител на Г20 през 2022 година и сегашен ръководител на АСЕАН.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР