На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще

...
На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще
Коментари Харесай

Предстои изложбата Нова българска типография 2

На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще открием изложбата " Нова българска типография 2 ". В селекцията на куратора Кирил Златков влизат 90 плана на най-значимите достижения в шрифтовото изкуство, типографската процедура и опити в интервала 2013–2019 година
Типографията е на всички места към нас. Дори да не знаем какво значи, ние непрестанно я употребяваме в всекидневието, най-често без да си даваме сметка за това. Почти всеки от нас създава типография всекидневно – оформя мейл, SMS, малко известие до човек или до всичките си другари едновременно. Шрифтът е от значително значение, тъй като поддържаме връзка и посредством книжовност, освен посредством жива тирада.
Типографията е образно изкуство, съществена част от графичния дизайн, което се занимава с образа или външния тип на думите. В взаимозависимост от това дали дизайнерската задача е закачлива записка, изписана на ръка, надпис за непокътнат знак, пътна табела или дълъг разказ, типографията ще реши характерни проблеми. Бележката ще придаде с посланието и почерка на изпращача, непокътнатият знак ще стане друг и запаметяващ се, пътната табела би трябвало да се прочете безпогрешно при висока скорост или ниска видимост, а романът ще предразположи за умерено разбиране на наличието в продължение на дни.
Всички планове, показани в изложбата " Нова българска типография 2 " и всички, са налични на www.typography.bg.
Малко история
Първото издание на „ Нова българска типография “ е осъществено в интервала 21–30 юни 2013 година в изложба Vivacom Art Hall и в границите на петото издание на Sofia Design Week. Идеята е на Кирил Златков, който кани 20 създатели от няколко генерации, и те творят с помощта на и за езика.
За разлика от първата галерия през 2013 година, сегашната не се лимитира единствено върху дизайна на кирилицата, а илюстрира като цяло нивото на актуалната типография в България. Представена е работата на разнообразни генерации създатели — от класици на българския дизайн до обещаващи студенти. " Нова българска типография 2 " за първи път е показана в края на май 2019 в Културния център на СУ " Св. Климент Охридски " със 70 плана. В Габрово тя е допълнена с още 20.
Настоящето на българската форма на кирилицата дава учредения за оптимизъм. През последните години у нас и отвън България се сътвориха доста шрифтове с разнообразно предопределение. Динамиката на пазара и засиленият интерес към истински шрифтове диктуват държанието на създателите.
Това издание на „ Нова българска типография “ е скъп документ за естетическите и обществени хоризонти на актуалното общество. Изложбата е още един мотив да погледнем сериозно върху действителността, само че и нов късмет да открием повече и все по-достъпни благоприятни условия за хубост в общуването.
Организатори: Типофест и Музей „ Дом на хумора и сатирата “, Габрово.
Кирил Златков е роден през 1969 година във Варна. През 1996 година се дипломира със компетентност " Графика " в Националната художествена академия. Изявявал се е в разнообразни области на образните изкуства - графика, живопис, афиш, стенна живопис, графичен дизайн, илюстрация, краснопис и шрифт. Има няколко независими изложения и доста участия в разнообразни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е и в региона на рекламата като арт шеф и креативен шеф.
Интересът на Кирил Златков към типография се възпламенява, до момента в който е възпитаник в Художествената гимназия в Пловдив. В последните няколко години той разпространява тематиката за разликите сред българската и съветската кирилица. Освен това е съветник на интернационалните шрифтови издателства по въпросите на българската кирилица.
Нова българска типография 2
13 февруари – 30 април 2020
Куратор на изложбата е Кирил Златков
Откриване: 13 февруари, четвъртък, 18:00 часа
Зала 3, вход свободен
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР