На 12 юли Националната гвардейска част отбелязва своя празник.Националната гвардейска

...
На 12 юли Националната гвардейска част отбелязва своя празник.Националната гвардейска
Коментари Харесай

Празник на Националната гвардейска част

На 12 юли Националната гвардейска част отбелязва своя празник.


Националната гвардейска част е правоприемник на основаната през 1879 година персонална армия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е сбъднат първият формален конвой на български княз. Затова 12 юли е формален празник на Националната гвардейска част. През годините гвардейската конструкция се трансформира от ескорт на княза, в ескадрон, полк, а след 1942 година – дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и внушителен духов оркестър.

През 2001 година Националната гвардейска част е одобрена като представително военно формирование на българската войска и е един от знаците на държавната власт дружно с националното знаме, герб и химн.

Никоя друга военна конструкция не е ангажирана по този начин директно при реализиране на главните си функционалности с духовните аспекти на националната идея, обрисувани в Концепцията за национална сигурност и Военната теория на Република България. Мисията на Националната гвардейска част е освен да показва воинските обичаи и ритуали, само че и да бъде център за тяхното възобновление и обогатяване в името на запазване и одобряване на националната еднаквост.

В навечерието на най-големия боен празник – 6 май 2003 година, за пръв път пред българската общност е показана тържествената церемония-спектакъл „ Искра “. Спектакълът е вълнуващо и неповторимо комбиниране от ефектна проява на ексцентрични боеви хватки, придвижвания с и без оръжие и отдаване на респект към бойните флагове и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Ритуалът „ Тържествена промяна на почетния часовой пред Президентството “ за първи път е показан на 5 ноември 2003 година Той утвърждава за следващ път впечатляващата визия и умения на гвардейците и слага началото на нова традиция.

Националната гвардейска част има свое знаме, щемпел, характерен знак и униформа.

По този мотив пред президенството ще се извърши ритуалът по почитната промяна на караула./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР