На 12 юли на сайта на община Царево бе публикуван

...
На 12 юли на сайта на община Царево бе публикуван
Коментари Харесай

Царево се сдоби с калпав план за развитие с анонимни автори

На 12 юли на уеб страницата на община Царево бе оповестен новият „ План за интегрирано развиване на общината за интервала 2021-2027 г.  Отбелязано е, че всички заинтригувани поданици на общината могат да се срещнат с плана и да изпратят свои мнения, отзиви и рекомендации на имейл адрес   до 23 юли в това число.

Прави усещане късият период,  който е избран за предоставяне на отзиви и рекомендации. Боде очите и друго - неналичието на създателите. Никъде в плана не се показва кои са експертите, които са взели участие в неговото правене. 

Има и други смущаващи неща. Всеки знае, че най-ценният запас на Царево е природата. Това демонстрират и рекламните клипове на общината в интернет.  Но в проектоплана благосъстоянието на Царево е орязано . Ето по какъв начин. На 29-а страница написа, че една от предпазените местности - Защитена местност „ Силистар “, се намира на по 5 км отстояния от селата Синеморец и Резово. Всъщност граници на предпазената околност са по-широки.  Защитена местност Силистар стартира незабавно след плаж Бутамята (с. Синеморец) и стига съвсем до с. Резово. Парадоксалното е, че дистанцията сред двете села е 11км, а това приказва че създателите, изготвили проекта, бъркат предпазената околност " Силистар " (която е с повърхност от 773.3 хектара) с плажа Силистар.  Това изказване на създателите приказва или за тотално непознаване на региона, или за нездрава предумисъл.

В плана особено се акцентира, че има  „ публичен, управнически и административен консенсус община Царево да се развива като екологично и естествено съхранена туристическа дестинация без всеобщо презастрояване… “   На хартия звучи прелестно, само че действителността е напълно друга. На 13 юли общинският съвет  гласува  срещу разширението на европейската екологична мрежа " Натура 2000 " и още 1056 декара българска природа. Преди по-малко от 2 месеца общинският съвет по предложение на Лапчев бе на път да разцепи единствения общински терен, предвиден за спорт в с. Синеморец, на 14 обособени по-малки имота. Предложението на кмета предвиждаше новите парцели да бъдат отредени за застрояване. Гражданското неодобрение, което прерасна в митинг пред общинския съвет, и намесата на медиите предотвратиха затриването на единствената площадка за спорт. Кметът се разгласи за жертва на политически офанзива, само че въпреки всичко си отдръпна скандалната докладна бележка, като изясни, че не го прави под напън, а тъй като в последния миг видял, че  в документите има някаква техническа неточност.

Отделен въпрос е за какъв екологичен туризъм се приказва в проекта, откакто на територията на цялата община има единствено 2 пречиствателни станции – в Царево и в Лозенец. Курортни обитаеми места, като Ахтопол, Синеморец, Варвара и Резово нямат пречиствателни уреди и на всички е ясно къде отиват отпадъчните води. В плана за развиването на общината през идните 7 години няма и дума за този грамаден проблем.  Оправданието е, че липсва общ организационен проект.  Липсата на Общ устройствен план обаче не е спънка за построяването на ледена пързалка в Царево, с планирана стойност от към 8 милиона лв.. Липсата на проект не е проблем и за строителство в Политическа партия „ Странджа “ и в парцели, попадащи в предпазени зони по НАТУРА 2000. Ето един напълно свеж образец - община Царево е изработила ПУП-ПП (парцеларен план) за създаване на външно ел. зареждане на вилна постройка, която е обект на прокурорска инспекция. Същата тази община е презаверила разрешителното за градеж на хотела-фантом в Синеморец. За този хотел липсва позитивно мнение от РИОСВ-Бургас, като скандалното е, че преди време пред екоинспекцията е показано капиталово предложение за създаване на 3 вилни здания и такова за хотел в никакъв случай не е обсъждано от тях. В момента има съвсем приключен хотел с РЗП-над 9000 кв.м.+ СПА център. За този хотел-фантом също тече инспекция от прокуратурата.

 

Царево тъне в информативен смог 

При отхвърли да се одобряват нови зони в " Натура 2000 " кметът Лапчев акцентира, че този въпрос не е бил обсъден с обществото. В казусът за спортния парцел в Синеморец също липсваше публично разискване. В първия случай кметът обвини за това Министерство на околната среда и водите. Дори да приемем това, за спортната площадка в Синеморец цялата виновност е на община Царево - Лапчев изготви предлагането за раздробяването, без да го е дискутирал с жителите на селото.  Двойният критерий по отношение на публичното мнение, извънредно сложният достъп до данни  -  кметът непрекъснато отхвърля да дава информация по електронен път по ЗДОИ, както и куп други нередности отреждат на община Царево нежеланото, само че изцяло справедливо 165-о място (от общо 195) в класацията за дейна бистрота на общините в България. В плана за развиване на Община Царево създателите са показали единствено цената на рейтинга за бистрота – 50,7, като услужливо са пропуснали, че 165-то място. Но, от анонимни създатели – толкоз.

 

Рейтинг на общините за 2020 година:

Списък с пропуски на общината:

 

* Авторът е деен природозащитник. Член е на фейсбук групата 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР