На 12 юли Българската православна църква почита паметта на Света

...
На 12 юли Българската православна църква почита паметта на Света
Коментари Харесай

Прекланяме се пред паметта на Света Вероника и нейното мистично платно

На 12 юли Българската православна черква уважава паметта на Света Вероника - християнката, която избърсала с ленена забрадка лицето на Христос, до момента в който Спасителят носил кръста към Голгота.

На Разпети Петък Исус вървял с големия дървен кръст към Голгота, тълпата го осмивала и го обиждали, а някои от хората даже го замеряли с камъни. Но Вероника била измежду милостивите хора, които желали да облекчат тъгите на Христос.

Когато се спрял пред нея, тя попила лицето му от потта и кръвта. Тогава се случило знамение и ликът на Христос се отбелязал се невиждана акуратност. Тази забрадка през днешния ден се назовава Платното на Вероника.

В иконографията постоянно изобразяват Света Вероника по какъв начин държи разперена забрадка, на която се вижда отпечатаното лице на Христос.

Понеже отпечатаното лице наподобява на фотография, днешният празник се приема и като празник на фотографите и иконописците.

 Свещи

Света Вероника е проповядвала в Западна Европа. Свещената забрадка остава забрадка в Рим, а светицата отпътува за Южна Франция, където проповядва за делата на Христос.

На днешния ден имен ден честват Вероника, Вера и Верка и всички производни на тези имена.

На 12 юли, без да е имен ден, почитаме паметта на още двама смели християни. Това са Свети Прокъл и Свети Иларий.

Свети Прокъл бил наказан на гибел, тъй като отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била гибел, посредством пробождане с лък и стрела.

Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник почнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата. Бил наказан след 3 дни и посечен с меч.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР