На 12 януари православната църква почита паметта на Св. мъченица

...
На 12 януари православната църква почита паметта на Св. мъченица
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват Татяна и Таня

На 12 януари православната черква уважава паметта на Св. мъченица Татяна, чието име от древногръцки значи „ устройваща “.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в фамилията на богато, само че криещо вярата в християнството римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази религия, Татяна била отдадена за дякониса и всецяло се отдала на състрадание и непрестанна молитва.

По това време на римския престол се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: безучастен към вярванията на другите, той не се придържал към един избран мироглед, заради което измежду идолите на другите езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ състояние и на нейния безупречен живот, я завели в храма на Аполон, с цел да принесе жертва. Татяна изповядвала християнската религия и отказала да се подчини, паднала на колене и почнала да се моли на Бог - силата на откровените ѝ думи счупи статуята на хиляди части.

След напразните увещания на градоначалника да се отхвърли от Христа, младата Татяна била неведнъж подлагана на най-свирепи изтезания, като даже изболи очите ѝ и рязали линии от нейната снага. Според писанията, след всяко изтезание Бог правил знамение със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Чудото потресло римските бойци и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им елементарни. Императорът се разгневил още повече е повече - посякъл бойците си.

Той траял да я подлога на жестоки изтезания и хвърлил Татяна на изгладнели лъвове, само че даже те не я докоснали, а почнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със боязън да не би сходна панорама да обърне и други езичници към омразната религия на " галилеяните ", шефът наредил неотложно да я обезглавят. Същата орис постигнала и бащата на мъченицата.

Заради огромните мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Имен ден честват дамите с имената Таня, Татяна, Татяна и Траяна .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР